Νέες περικοπές στα εφάπαξ του Δημοσίου -αλλά και άλλων Ταμείων- εξήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Βρούτσης, κάνοντας αναφορά σε σχετικές αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν ελλείμματα και πρόβλημα βιωσιμότητας.

«Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός.

Αναφέροντας το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είπε ότι οι μελέτες δείχνουν αποκλίσεις που δεν το καθιστούν βιώσιμο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν δέχεται για τη χρηματοδότηση του Ταμείου να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ή να επιβληθούν νέοι φόροι ή επιπλέον εισφορές σε νέους εργαζομένους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα αφορά και τις αιτήσεις που εκκρεμμούν, που ανέρχονται σε περίπου 55.000 και για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί το εφάπαξ.

Για αιτία πολέμου μιλά η ΑΔΕΔΥ που τονίζει ότι στη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε ευθέως την κυβερνητική απόφαση για νέα μείωση 23% στο ήδη ψαλιδισμένο κατά 20% εφάπαξ τους, και τον κατηγορεί ότι απέρριψε όλες τις προτάσεις της για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Γ.Βρούτσης: περικοπές με δικαιοσύνη

«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης ο υπουργός σε μια έμμεση απάντηση και προς τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ ξεκαθάρισε ότι «ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Επιπλέον ο υπουργός συνέδεσε την δυνατότητα χρήσης μέρους της επόμενης δόσης του δανείου από τους εταίρους για την αποπληρωμή του εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων με αυτή την προσαρμογή που αποτελεί επιταγή του μνημονίου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, διευκρινίζοντας όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή αυτού του ποσού είναι, όπως προβλέπεται ρητά από τον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου (ν. 4046/2012), η προσαρμογή του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.

ΑΔΕΔΥ: αιτία πολέμου νέο ψαλίδι στο εφάπαξ

«Αιτία «πολέμου» με την Κυβέρνηση αποτελεί για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, η δεδηλωμένη –πλέον- απόφασή της, να προχωρήσει σε νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο» ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει το Συνδικάτο, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «ο υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλισμένων τους».

«Ο υπουργός» τονίζει η ΑΔΕΔΥ «δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της Τρικομματικής Συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων.»

» Επισημαίνουμε ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας:

1.της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος,

2.της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο,

3.της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους,

4.των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και

5.της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.»

» Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το σύνολο των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ στις 9/3/2012 (πριν την υπαγωγή στο PSI) ανερχόταν σε 1,789 δισ. ευρώ, σήμερα με τα βίας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!»

«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο –τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις Τράπεζες!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook