Επιμένει η λαϊκή αυστριακή  εφημερίδα Χόιτε στη διάθεση των «κατοίκων» της Ικαρίας να αποσχιστούν από την Ελλάδα και να προσαρτηθούν στην Αυστρία. Η εφημερίδα κάνει λόγο πως οι Έλληνες σταματούν τη «διάθεση για επανάσταση των νησιωτών» και υποστηρίζει πως «γκρεμίστηκαν τα όνειρα των Αυστριακών που περίμεναν την προσάρτηση της Ικαρίας»!  

Σύμφωνα με το τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα για το … θέμα «οι πολιτικοί και οι Έλληνες στην Αυστρία τάσσονται υπέρ μιας (φιλικής) αποδοχής της Ικαρίας, το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θέλει να δώσει τέλος», ενώ ο αντιδήμαρχος της Ικαρίας, Γιώργος Κρητικός, φέρεται να επιβεβαιώνει πως «σε μια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι είναι αδιανόητη η προσχώρηση στην Αυστρία».

Μάλιστα η εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της «θέμα» με τον άκρως  προκλητικό τίτλο: «Αντίο Αυστρία! Οι Έλληνες σταματούν τους επαναστάτες νησιώτες» και στον υπέρτιτλο γράφει πως «οι Έλληνες του νησιού είναι λυπημένοι, καθώς η Αθήνα σταματά την προσχώρηση!

Η εφημερίδα φιλοξενεί  και δηλώσεις ενός ιδιοκτήτη εστιατορίου  στη χώρα με καταγωγή από την Ικαρία ο οποίος φέρεται να αναφέρει «πως οι συμπατριώτες μου είναι από  χρόνια δυσαρεστημένοι και ονειρεύονται τη Βιέννη, αλλά αυτό το όνειρο είναι ουτοπικό».

Τέλος, η «Χόιτε» αποκαλύπτει πως σε κάθε περίπτωση η Ικαρία βγαίνει κερδισμένη στις συμπάθειες, διότι, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενήργησε στους αναγνώστες της, το 83% αυτών επικροτούν την προσχώρηση του ελληνικού νησιού στη χώρα τους, ενώ και το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων αντέδρασε θετικά στο σχετικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει τέλος, πως η Ελλάδα αντέδρασε με έκπληξη και επίσημα οι αρμόδιοι παραπέμπουν στην (προχθεσινή) ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, αλλά και στη δήλωση του δημάρχου Ικαρίας περί αστειότητας του θέματος.

Από την πλευρά της, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», σχολιάζοντας σήμερα τις διαστάσεις που πήρε το θέμα και τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Χόιτε», αναρωτιέται ποιος ήταν αυτός που δήλωσε ότι η Ικαρία θα ήθελε στο μέλλον να προσχωρήσει στην Αυστρία, καθώς γίνεται απλά λόγος για «τους νησιώτες», για «ορισμένους κατοίκους» ή απλά για «το νησί του Αιγαίου».

Επιπλέον, καυτηριάζει το γεγονός πως την ώρα που αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονταν εκτενώς στα κίνητρα των κατοίκων της Ικαρίας για απόσχιση από την Ελλάδα και απαριθμούσαν τα πλεονεκτήματα της Ικαρίας από την άποψη του κλίματος, δημιουργείτο η εντύπωση ότι το θέμα της προσχώρησης του νησιού στην Αυστρία έχει διευθετηθεί.

Με αρκετή δόση ειρωνείας, η «Ντι Πρέσε» επισημαίνει τέλος πως έγινε ακόμη και λόγος για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νησιού, ενώ ένας Αυστριακός διεθνολόγος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προσχώρηση της Ικαρίας στην Αυστρία, αν και αυτή θα έπρεπε να αναλάβει και τα αντίστοιχα χρέη του νησιού.

 

protothema.gr