Υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις -ακόμα και ενός μήνα- προσφέρουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν κεφάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας φτάνουν (κλιμακούμενα) έως το 7%, ενώ στο ταμιευτήριο το 5%.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση στα επιτόκια των καταθέσεων θα είναι ορατή αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους και οι τράπεζες αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Μέχρι τότε οι καταθέτες θα απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, αφού οι αποδόσεις για τις καταθέσεις προθεσμίας διάρκειας 6 μηνών διαμορφώνονται έως και το 5,50% για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ και στο 6,50% για 50.000 ευρώ και άνω.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες, ειδικά για τα μεγαλύτερα ποσά. Συγκεκριμένα, φτάνουν έως το 5,90% για ποσά της τάξης των 20.000-50.000 ευρώ και έως το 6% για μεγαλύτερου ύψους καταθέσεις.

Τα νέα προϊόντα που έχουν λανσάρει οι τράπεζες, όχι μόνο προσφέρουν υψηλά επιτόκια, αλλά ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη μέρους ή όλης της κατάθεσής του χωρίς επιβάρυνση.

Aνάληψη χωρίς κόστος

Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει λανσάρει τη 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση +Συν-Πλην με επιτόκιο 4,5% και τη δυνατότητα ανάληψης ανά πάσα στιγμή, χωρίς κόστος.

Ανάλογη πρόταση έχει και η Εμπορική, με τη 12μηνη κατάθεση προθεσμίας Χωρίς Δεσμεύσεις με επιτόκιο 4,75%.

Επίσης η Marfin Egnatia Bank, στον προθεσμιακό λογαριασμό «ΠροσΑΥΞΑΝΩ», 12μηνης διάρκειας, προσφέρει επιτόκιο 6% για ποσά από 10.000-50.000 ευρώ και 6,5% για μεγαλύτερες καταθέσεις.

Η Millennium Bank προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο 5% για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και ελεύθερη πρόσβαση σε αναλήψεις.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσφέρει 4,30% στην 3μηνη κατάθεση προθεσμίας για ποσά από 5.000 ευρώ και 4,7% στη 12μηνη.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει επιτόκιο έως 7% στον λογαριασμό 6μηνης προθεσμιακής κατάθεσης «Ανεβαίνω EXTRA» και έως 6% στον λογαριασμό «Ανεβαίνω EXTRA» 3μηνης διάρκειας.

Στην Τράπεζα Κύπρου στον λογαριασμό προθεσμίας ADVANCE οι τόκοι προκαταβάλλονται με την έναρξη της κατάθεσης. Το επιτόκιο ανάλογα με τη διάρκεια της κατάθεσης διαμορφώνεται από το 3,7% μέχρι το 4,9% και το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 7.500 ευρώ.

ΑΠΟ 4 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διπλασιασμός των επιτοκίων

Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank προχωρούν σε αύξηση ή διπλασιασμό των επιτοκίων τους στις καταθέσεις προθεσμίας. Τέτοια προϊόντα είναι της Εθνικής Τράπεζας «Εθνική 4Χ2» με διάρκεια 8 μηνών και απόδοση τόκων κάθε 2 μήνες και Δώρο Εθνικής που προσφέρει διπλάσιο τόκο κάθε Αύγουστο, Απρίλιο και Δεκέμβριο.

Η Eurobank στην προθεσμιακή κατάθεση Χ2 διπλασιάζει 2 φορές τον χρόνο το επιτόκιο, στη συμπλήρωση των 6 και 12 μηνών. Το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 10.000 ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και οι τόκοι αποδίδονται κάθε μήνα. Επίσης, η Alpha Bank στην κατάθεση προθεσμίας Alpha Μηνιαία Πρόοδος 6μηνης διάρκειας προσφέρει κλιμακούμενο επιτόκιο από το 4% έως το 4,95%. Και η ΑΤΕ διπλασιάζει το επιτόκιο στη 12μηνη κατάθεση ΑΤΕ Διπλασιάζω στο 4,3% από 2,15%.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook