Διεθνής ομάδα επιστηµόνων ανακάλυψε 13 γονίδια που συνδέονται µε τον κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίας νόσου. οι επιστήµονες, 167 στον αριθµό, εξέτασαν λεπτοµερώς το DNA 140.000 ανθρώπων για να διαπιστώσουν σε ποιες περιοχές του γονιδιώµατος παρουσιάζονταν «βλάβες» που αύξαναν τον κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίας νόσου.

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και οι επιστήµονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη των 13 γονιδίων αφενός µπορεί να οδηγήσει σε καινούργιες θεραπείες και αφετέρου µπορεί µελλοντικά να δώσει την ευκαιρία στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν από νωρίς την πιθανότητα που έχει κάποιος άνθρωπος να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο.

ο δρ Νίλες Σαµανί από το Βρετανικό ίδρυµα για την Καρδιά και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Λέστερ, τόνισε ότι τα περισσότερα από τα 13 γονίδια που εντοπίστηκαν, δεν σχετίζονταν µέχρι σήµερα από τους ειδικούς µε την εµφάνιση της στεφανιαίας νόσου. ο ίδιος, που ήταν από τους επικεφαλής της µεγάλης έρευνας, πρόσθεσε ότι η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των γονιδίων, που είναι το επόµενο βήµα που θα κάνουµε, θα βελτιώσει στον µέγιστο βαθµό τις γνώσεις µας για το πώς εµφανίζεται η νόσος και ελπίζουµε να µας οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

«Κάθε καινούργιο γονίδιο που αναγνωρίζεται, µας φέρνει ένα βήµα πιο κοντά στην κατανόηση των βιολογικών µηχανισµών που προκαλούν τις καρδιαγγειακές παθήσεις», επισηµαίνει από την πλευρά του ο καθηγητής Πίτερ Βέισµπεργκ, ιατρικός διευθυντής του ίδρύµατος.

οι καρδιοπάθειες είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στη Βρετανία. Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 91.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook