Συνολικά 58 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα από τον Ιανουάριο στην περιοχή Τιλαμπέρι, στον δυτικό Νίγηρα, όπου κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί επίσης σε έναν καταυλισμό προσφύγων από το Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και "η εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης παραμένει ανησυχητική με τον ερχομό της εποχής των βροχοπτώσεων", προειδοποιεί το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει εννέα κρούσματα χολέρας μεταξύ των προσφύγων από το Μαλί στον καταυλισμό προσφύγων του Ταμπαρεϊμπάρεϊ, το οποίο διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) στη ζώνη αυτή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Μαλί.

Τους ασθενείς αυτούς έχει αναλάβει η οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Ελβετίας. Αυτοί νοσηλεύονται σε κέντρο που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό προσφύγων.

Σύμφωνα με τον HCR, ο Νίγηρας έχει δεχτεί 52.000 από τους συνολικά 250.000 πρόσφυγες από το Μαλί οι οποίοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες λόγω της κατάστασης στο βόρειο τμήμα της χώρας τους, το οποίο ελέγχεται πλέον από τους ένοπλους ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ).