Σημαντική ήττα για την υπεράσπιση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος δικάζεται ως πληροφοριοδότης της ιστοσελίδας WikiLeaks, θεωρείται η απόφαση στρατοδίκη να της απαγορεύσει να παρουσιάσει στοιχεία με στόχο να δείξει πως οι πράξεις του Μάνινγκ δεν προκάλεσαν σοβαρή βλάβη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δικαστής Ντενίζ Λιντ, αναφέρει το ΑΜΠΕ, θεώρησε πως οι συνέπειες της διαρροής των απόρρητων ντοκουμέντων δεν έχουν σχέση με το αν το στρατιώτης διέπραξε αδίκημα αποκαλύπτοντάς τα.

Ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να ξέρει αυτά που συνέβησαν στη συνέχεια και συνεπώς αυτά δεν έχουν επίπτωση επί της ενοχής ή της αθωότητάς του, αποφάνθηκε η δικαστής στη διάρκεια μιας νέας προκαταρκτικής ακρόασης στη δίκη του 24χρονου στρατιώτη χθες στη στρατιωτική βάση του Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ.

Η δικαστής είπε πως φοβάται ότι οι ένορκοι μπορεί να μπερδευτούν αν στη διάρκεια της δίκης διεξαχθεί συζήτηση για τη ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν οι διαρροές.

Ο δικηγόρος του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο Ντέιβιντ Κουμπς, είχε δηλώσει την Τετάρτη πως, αν απαγορευόταν να παρουσιαστούν τα στοιχεία αυτά στη δίκη, η υπεράσπιση θα είχε «δεμένα τα χέρια».

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατηγορείται ότι διαβίβασε στον WikiLeaks από το Νοέμβριο του 2009 ως το Μάιο του 2010 αμερικανικά στρατιωτικά ντοκουμέντα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και 260.000 τηλεγραφήματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η οργάνωση που δημιουργήθηκε από τον Τζούλιαν Ασάνζ τα δημοσιοποίησε στη συνέχεια στο Ίντερνετ, προκαλώντας θύελλα στην παγκόσμια διπλωματία.

Ο Μάνινγκ μπορεί να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, αν κριθεί ένοχος για «συνεργασία με τον εχθρό».

Η δίκη ενώπιον ενός στρατοδικείου θα πρέπει να αρχίσει πριν από τα τέλη της χρονιάς, όμως μπορεί και να αναβληθεί για το Φεβρουάριο, προειδοποίησε η δικαστής Λιντ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook