\”Ξύπνησε\” και πάλι η Αίτνα στη Σικελία.Το πιο ψηλό και ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης εδώ και δύο ηµέρες εκτοξεύει λάβα και στάχτη, αναγκάζοντας τις ιταλικές αρχές να κλείσουν προσωρινά τα δύο αεροδρόµια της Κατάνιας, που βρίσκονται στη βάση του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι της ανατολικής Σικελίας ειχαν την ευκαιρία να δουν να εκτοξεύονται από το ηφαίστειο φωτεινοί πίδακες λάβας σε ύψος εκατοντάδων μέτρων. Το ποτάμι λάβας ξεπήδησε από τον νοτιοανατολικό κρατήρα και κινήθηκε προς τη «χαράδρα του βοδιού», όπου σταμάτησε.

Η πύρινη μάζα ήταν ορατή και από την αντίπερα όχθη των στενών της Καλαβρίας, με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να δεχθεί τηλεφωνήματα Καλαβρέζων που ανέφεραν «μεγάλη φωτιά» στη Σικελία.Σύμφωνα με το ηφαιστειολογικό ινστιτούτο της Κατάνης, το ηφαίστειο επέστρεψε στα φυσιολογικά ενεργειακά επίπεδα.

Η Αίτνα παρουσιάζει τακτικά έντονη δραστηριότητα, γι’ αυτό και τα ψηλότερα σημεία του δεν κατοικούνται. Η τελευταία µεγάλη έκρηξη της Αίτνας, που α έχει ύψος 3.350 μέτρα και δεσπόζει στο σικελικό τοπίο,είχε σηµειωθεί το 1992. Εκρήξεις σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Η πιο αξιομνημόνευτη των τελευταίων δεκαετιών σημειώθηκε το 2003, όταν η ηφαιστειακή τέφρα διέσχισε το Ιόνιο και έφθασε μέχρι την Κεφαλονιά.

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook