Ο άνδρας, ο οποίος πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα σε λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο πέντε Ισραηλινοί υπήκοοι, ο Βούλγαρος οδηγός και ο ίδιος, δεν ήταν Βούλγαρος υπήκοος, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τσβετάν Τσβετάνοφ.

«Μιλάμε για ένα πρόσωπο, το οποίο δεν ήταν Βούλγαρος υπήκοος» είπε ο υπουργός Εσωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρεσβευτή.

Στα πλαστά έγγραφα που είχε μαζί του ο δράστης φέρει τα στοιχεία Ζακ Φιλίπ Μαρτέν από το Μπατόν Ρουζ, Πολιτεία της Λουιζιάνα, ΗΠΑ, έτος γέννησης 1978.

Ο κ. Τσβετάνοφ τόνισε ότι ο βομβιστής εθεάθη στην περιοχή τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν τη βομβιστική επίθεση. Είπε ακόμα ότι Αρχές διαθέτουν την ακριβή περιγραφή του, από άτομο που είχε επικοινωνία μαζί του.

Επίσης, ο υπουργός διέψευσε δημοσιεύματα ότι πρόκειται για πολίτη της Σουηδίας αραβικής καταγωγής, όπως και τους ισχυρισμούς ξένων ΜΜΕ για σχεδιασμό της εγκληματικής ενέργειας από συγκεκριμένες οργανώσεις.

Ο κ. Τσβετάνοφ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανάκρισης οι βουλγαρικές αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες δύο άλλων χωρών, καθώς και με την Ιnterpol, εκτός από τη Europol και το FBI, το οποίο είναι γνωστό ότι συμμετέχει στην έρευνα.

Οι ανακριτές ερευνούν διάφορες εκδοχές, ενώ δεν αποκλείεται ο ύποπτος δράστης να είχε και συνένοχο, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο μεταξύ, η περιφερειακή εισαγγελέας του Μπουργκάς, Καλίνα Τσαπκάνοβα, ανακοίνωσε ότι ο δράστης προσπάθησε να ενοικιάσει αυτοκίνητο μια μέρα πριν από την τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δεν το πέτυχε, επειδή η πλαστή άδεια οδήγησης που είχε, φάνηκε ύποπτη στην τοπική εταιρία.

Η κ. Τσαπκάνοβα είπε ότι οι αστυνομικές αρχές ήδη διαθέτουν περιγραφή του ύποπτου τρομοκράτη από οδηγούς ταξί, υπογράμμισε ωστόσο ότι κάθε νέα πληροφορία αναφορικά με την υπόθεση θα βοηθήσει την ανάκριση.

«Με σαφή, κατάλληλο και κατηγορηματικό τρόπο» αντέδρασαν οι βουλγαρικές αρχές στην αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια» επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος χαρακτήρισε την τραγωδία στο Μπουργκάς «επίθεση εναντίον των συμφερόντων του Ισραήλ και απόπειρα επίδειξης, ότι οι πολίτες του Ισραήλ μπορούν να γίνουν στόχος επίθεσης σε κάθε σημείο του κόσμου».

Στο μεταξύ, παραμένουν σε ισχύ τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς όπως και στα ξενοδοχεία στη Μαύρη Θάλασσα, όπου κάνουν διακοπές Ισραηλινοί τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σημαντικές ακυρώσεις, ούτε ενδείξεις για αποχώρηση Ισραηλινών και άλλων τουριστών από τη Βουλγαρία, δήλωσε στα ΜΜΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Ντελίαν Ντόμπρεφ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook