Την διάσωσή της, δηλαδή την υπαγωγή της στο ειδικό ταμείο που συνεστήθη από το ισπανικό κράτος, με διαθέσιμα 18 δισ. ευρώ, για να διευκολύνει τη διοχέτευση ρευστότητας στις αυτόνομες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρηματοδότησής τους, ζήτησε επισήμως η αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια, προκαλώντας νέο προβληματισμό στις αγορές για την τύχη της … Ισπανίας.

Οι αρχές της Βαλένθια «ζητούν έναν μηχανισμό χρηματοδότησης που θα επιτρέψει σε όλες τις περιφέρειες να αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να απαιτηθεί να προσφύγουν στις αγορές», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η υπαγωγή στο ταμείο χρηματοδότησης θα επιτρέψει στην περιφέρεια της Βαλένθια να «αντιμετωπίσει τις αποπληρωμές του χρέους του 2012», γεγονός που θα προσδώσει «ασφάλεια στην εκπλήρωση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεών της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αυτονομίας Ζοσέ Θίσκαρ σε συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος τόνισε πως το τελικό ποσό που θα μεταγγισθεί στην Βαλένθια δεν έχει καθορισθεί, αλλά θα είναι «επαρκές για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους».

Πρόκειται για τη δεύτερη περιφέρεια της Ισπανίας η οποία ζητά τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Η Καταλονία, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας ήταν η πρώτη που ζήτησε βοήθεια στις 25 Μαΐου.

Με \”βουτιά\” που ξεπέρασε το 5% αντέδρασε ο ισπανικός IBEX στην είδηση ότι η περιφέρεια της Βαλένθια θα ζητήσει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, προσπερνώντας το γεγονός ότι νωρίτερα την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ομόφωνα να διαθέσουν οικονομική βοήθεια στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών της ιδρυμάτων.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως παρά την απόφαση του Eurogroup ο ανεξάρτητος διεθνής οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε \”CC+\” από \”CCC+\”. Κάτι που μεταφράζεται, κατά τους αναλυτές του οίκου, σε 35% πιθανότητα χρεοκοπίας της Ισπανίας μέσα στον επόμενο χρόνο!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος, αναφέρει ότι η υποβάθμιση της Ισπανίας αντανακλά την εξασθένιση της οικονομίας, ενώ σημειώνει ότι το ισπανικό κράτος θα έρθει αναπόφευκτα αντιμέτωπο με νέες \”τρύπες\” στον τραπεζικό τομέα και τις επαρχίες της χώρας.

Την ίδια στιγμή, το ισπανικό spread εκτοξεύτηκε σε «απαγορευτικά» επίπεδα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά ακόμα και τις 600 μ.β. (στις 608 μ.β., ενισχυμένο κατά 24,60 μ.β.). Τα επίπεδα αυτά αντιστοιχούν σε αποδόσεις κοντά στο 7,2% που κρίνονται μη βιώσιμα και έχουν οδηγήσει τις τρεις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) εκτός αγορών.

Παράλληλα, από τη Μαδρίτη ανακοινώθηκε πως ο πρόεδρος της κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί στις 2 Αυγούστου στη Μαδρίτη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στην οικονομία και να πιέσουν την ΕΕ να δράσει τάχιστα προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook