Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η ξηρασία που πλήττει εδώ και μήνες πολλές αμερικανικές πολιτείες είναι η χειρότερη των τελευταίων 56 ετών. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Τομ Βίλσακ προειδοποιεί τώρα ότι αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα αύξηση στις τιμές των σιτηρών, της σόγιας και καλλιεργειών που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων, το 55% των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε κατάσταση ξηρασίας. Το ποσοστό είναι «το μεγαλύτερο από το Δεκέμβριο του 1956, όταν το 58% βρισκόταν σε μέση έως ακραία ξηρασία» και το έκτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1895. Ο κ. Βίλσακ ανακοίνωσε ότι 39 κομητείες σε οκτώ πολιτείες προστέθηκαν στη λίστα των «περιοχών που επλήγησαν από φυσική καταστροφή», ώστε να δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Η ξηρασία επηρεάζει τώρα το 78% των καλλιεργειών καλαμποκιού, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Γεωργίας να μειώσει κατά 12% τις εκτιμήσεις του για τη φετινή σοδειά. Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η ξηρασία θα επιμείνει για τουλάχιστον τις επόμενες δύο εβδομάδες στις κεντρικές πολιτείες, ενώ στα ανατολικά αναμένονται βροχοπτώσεις που θα ανακουφίσουν τους καλλιεργητές σόγιας. «Οι βροχές έρχονται πολύ αργά για το καλαμπόκι, αλλά θα βοηθήσουν τη σόγια», προέβλεψε μιλώντας στο Ρόιτερς ο μετεωρολόγος Ντον Κίνι. «Θα δούμε 2,5 με 3,8 εκατοστά βροχής αυτήν και την επόμενη εβδομάδα σε Ιντιάνα, Οχάιο και Κεντάκι».

Ειδικοί κυβερνητικών υπηρεσιών πάντως δεν απέκλεισαν η ξηρασία στην «καρδιά» των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχιστεί ακόμη και μετά τον Οκτώβριο ή ακόμη και να επιδεινωθεί. «Είναι ακόμη πιθανότερο τώρα να μην ανακουφιστούν σύντομα ή στο απώτερο μέλλον» οι μεσοδυτικές πολιτείες, δήλωσε ο Νταν Κόλινς της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως

Σύμφωνα πάλι με τη NOAA, η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης τον περασμένο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο. Με βάση τους μέσους όρους των θερμοκρασιών ξηράς και θαλάσσης, ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μοναδικές εξαιρέσεις, η Αυστραλία, η βόρεια και δυτική Ευρώπη και οι βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μέσο όρο, ενώ σε περιοχές της Νέας Ζηλανδίας κατεγράφησαν οι χαμηλότερες ημερήσιες θερμοκρασίες των τελευταίων 130 ετών.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook