Εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο, 28 Ιουλίου, στο Παλιό Γυμνάσιο Νεάπολης, στις 9 το βράδυ.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα

Γεννήθηκε στο χωριό Κροκεές της Λακωνίας. Τα μαθητικά του χρόνια πέρασε στις Κροκεές και το Γύθειο. Από το 1929 έζησε στην Αθήνα ενώ παράλληλα τότε έκανε τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα. Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1946 ως το 1949 εργάστηκε στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα (αρχικά στη στήλη του βιβλίου, στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής). Ασχολήθηκε επίσης με την πεζογραφία , την κριτική και τη δημοσιογραφία. Το 1967 αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία. Προτάθηκε τέσσερις φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τιμήθηκε με βαρυσήμαντα βραβεία όπως, μεταξύ άλλων, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982), το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974), το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982). Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1986) και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).

Οι φιλόλογοι Έφη Μπουκουβάλα και Κατερίνα Γιωτοπούλου αναλύουν το ποιητικό έργο του Ν. Βρεττάκου, το σημαντικό ρόλο της φύσης στην αισθητική αγωγή του ποιητή, τη θρησκευτικότητα του, τις ανθρωπιστικές αξίες που συνδέονται με το ποιητικό του όραμα, όπως την ελευθερία, τον άνθρωπο και την αγάπη και τέλος την πολιτική διάσταση στο λόγο του.
Ποιήματα διαβάζουν οι φιλόλογοι Κατερίνα Γαλανάκη και Γιάννης Χρονάκης.

Μελοποιημένη ποίηση αποδίδει ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος στο πιάνο και ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος.

Ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, συνεργάτης του ποιητή την τελευταία δεκαετία της ζωής του, γεννήθηκε στο χωριό Βασιλάκι της Ολυμπίας και είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει μουσική βασισμένη σε ποίηση του Δ. Σολωμού, Ν. Βρεττάκου, Μ. Ελευθερίου, Μ. Μπουρμπούλη. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και την ορχήστρα του Μ. Χατζηδάκι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook