Άγριο \”ψαλίδι\” στις φοροαπαλλαγές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον \”Ελεύθερο Τύπο\”, υπάρχει σχέδιο για περικοπές και καταργήσεις εκατοντάδων ρυθμίσεων που προβλέπουν μειώσεις φόρων και φοροαπαλλαγές.

Βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών για οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ και η περικοπή της έκπτωσης κατά 50% σε εισοδήματα από 25.000 ως 40.000 ευρώ. Οι φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν μόνο για εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι:

*Θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.α. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια οικογενειακά εισοδήματα, πάνω από ένα όριο.

*Θα καταργηθεί η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος, η οποία ισχύει για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση.

*Καταργούνται οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων

*Καταργείται η διάταξη που προβλέπει έκπτωση αποσβέσεων χωρίς δικαιολογητικά για ποσό ίσο με το 5% εισοδημάτων που προέρχονται από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή ίσο με το 3% των εισοδημάτων που προέρχονται από οικοδομές που χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

*Κατάργηση των πρόσθετων μειώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.

*Θα καταργηθούν οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος.

Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει σειρά αλλαγών στις κλίμακες του ΦΠΑ αφενός με την μείωση από 23% στο 9% ή το 13% για τον κλάδο της εστίασης και αφετέρου με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου. Τέλος, μελετάται η μετάταξη στον συντελεστή του 23% από το 13% των υπηρεσιών μεταφορών, της κατανάλωσης ρεύματος και νερού και των εισιτηρίων θεαμάτων.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook