Εκατοντάδες νεκροί καθημερινά, οδομαχίες μεταξύ ανταρτών και του τακτικού στρατού, εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων και χιλιάδες πρόσφυγες συνθέτουν πλέον το σκηνικού του εμφυλίου στη Συρία που έχει μπει σε μία εξαιρετικά σκληρή και βίαιη φάση την ώρα που η Δύση αδυνατεί να βρει μία φόρμουλα από κοινού λύσης παρά τις εκκλήσεις και παρά τα όσα ανησυχητικά γίνονται γνωστά για την κατάσταση στη χώρα…

Ο στρατός του καθεστώτος Άσαντ φαίνεται να φυλλορροεί με συνεχείς αυτομολήσεις ένστολων, από απλούς φαντάρους μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη. Ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει το μεγάλο οπλοστάσιο της χώρας, τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ περισσότερο το χημικό οπλοστάσιο.

Αυτό το τελευταίο ανησυχεί όλο και περισσότερο τη Δύση γιατί μπορεί να είναι ένα από τελευταία χαρτιά στα χέρια του Άσαντ που βλέπει όλο και περισσότερο να απομονώνεται διεθνώς (πλην των στηριγμάτων της Ρωσίας και της Κίνας) και στο εσωτερικό.

Επιχειρήσεων συνέχεια

Το Σάββατο σημειώνονται για δεύτερη συνεχή ημέρα συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό στο Χαλέπι –μία πόλη που δεν είχε δει ως τώρα επεισόδια βίας.

Επιπλέον, ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο συνοικιών στη Δαμασκό συνεχίζοντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις αλλά η κατάσταση στην πόλη παραμένει τεταμένη.

Κατά τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις την Παρασκευή σκοτώθηκαν 233 άνθρωποι και συγκεκριμένα 153 πολίτες, 43 στρατιώτες και 37 αντάρτες. Άλλοι 300 υπολογίζεται ότι είχαν σκοτωθεί την Πέμπτη, την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο ότου 2011 και του εμφυλίου που ακολούθησε.

Και ενώ στη χώρα ο εμφύλιος μετρά πλέον εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο να δράσει αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει για άλλο ένα μήνα την αποστολή των άοπλων παρατηρητών στη Συρία. Το Συμβούλιο θα εξετάσει την ενδεχόμενη νέα παράταση της εντολής των παρατηρητών «εφόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει και το Συμβούλιο επιβεβαιώσει» ότι έχει σταματήσει η χρήση βαρέων όπλων και έχει περιοριστεί το επίπεδο της βίας και από τις δύο πλευρές.

Είχε προηγηθεί η απειλή βέτο εκ μέρους της Ρωσίας που αντιτίθεται στην επιβολή λύσεων από το εξωτερικό.

Παράλληλα ο κοινός μεσολαβητής του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, Μπαν Γκι-Μουν απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στις μεγάλες δυνάμεις να σταθούν ενωμένες απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, φέρνοντας το παράδειγμα της Βοσνίας και της αποτυχίας της Δύσης να αποτρέψει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Χιλιάδες πρόσφυγες

Η όξυνση των συγκρούσεων έχει διογκώσει το κύμα εξόδου από τις πόλεις και τα χωριά που πλήττονται περισσότερο, επισημαίνουν με ανησυχία ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Πάνω από 18.000 άνθρωποι κατέφυγαν τις τελευταίες ημέρες στο γειτονικό Λίβανο, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Διαφορετικές εκτιμήσεις για 8.500 ως 30.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα δίνει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι φιλοξενούνται σε καταυλισμούς κυρίως στη Συρία και το Λίβανο, ενώ πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εσωτερικών προσφύγων. Από τη χώρα φεύγουν ακόμη και πολλοί ξένοι, κυρίως Ιρακινοί, που ζούσαν και εργάζονταν εκεί.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook