Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα ερευνήσει καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι εταιρείας που εργάζονταν στη μονάδα της Φουκουσίμα μετά το πυρηνικό δυστύχημα εξαναγκάζονταν να «πειράζουν» τα δοσίμετρα που μετρούσαν τη ραδιενέργεια στην οποία είχαν εκτεθεί, έτσι ώστε τα επίπεδα να εμφανίζονται χαμηλότερα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας Build-Up, η οποία είχε αναλάβει εργασίες αποκατάστασης στη μονάδα, φέρεται να είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από περίπου 10 εργαζόμενους να προφυλάσσουν με μόλυβδο τα δοσίμετρα που έφεραν πάνω τους για να υπολογίζουν το ποσοστό της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθονταν όταν εργάζονταν στις πιο ραδιενεργές περιοχές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Οι εργάτες είχαν προσληφθεί για περίπου 4 μήνες, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2011 και του Μαρτίου του 2012, για να μονώσουν τις σωληνώσεις μιας εγκατάστασης επεξεργασίας ύδατος, διευκρινίζει το πρακτορείο Kyodo News.

Το πρακτορείο Jiji και άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι τα ιαπωνικά υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων έχουν ξεκινήσει έρευνα για το θέμα. Αρκετοί εργαζόμενοι στην Build-Up δήλωσαν στην εφημερίδα Asahi Shimbun ότι τον Δεκέμβριο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας τους είπε ότι είχε πάνω του ένα περίβλημα από μόλυβδο και τους ζήτησε να κάνουν το ίδιο.

Το στέλεχος φέρεται να υποστήριξε στους εργαζόμενους πως αν δεν έλεγαν ψέματα για τα επίπεδα έκθεσής τους, θα έφταναν πολύ σύντομα στο ανώτατο ετήσιο επιτρεπτό επίπεδο των 50 μιλισιβέρτ -η εφημερίδα υποστηρίζει μάλιστα πως οι εργαζόμενοι έχουν και ηχογράφηση της ενημέρωσης αυτής.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να καλύψουν τα δοσίμετρά τους και παραιτήθηκαν, συνεχίζει η Asahi Shimbun. Μέχρι στιγμής ούτε το υπουργείο ούτε η Build-Up έχουν κάνει σχόλια για το θέμα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook