Με μηδενική ανοχή φθάνει μεθαύριο στην Αθήνα η τρόικα για εξονυχιστικούς ελέγχους στις πολιτικές σχετικά με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ζητούν «εδώ και τώρα» αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεων και, όπως διαμηνύουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα απαντούν αμέσως με συγκεκριμένες συστάσεις σε κάθε δείγμα γραφής της Αθήνας».

«Ερχόμαστε για να μείνουμε όσο χρειαστεί τον Αύγουστο, μέχρις ότου πειστούμε ότι εφαρμόζετε τα συμφωνηθέντα που προβλέπονται στο μνημόνιο, χωρίς νέες αποκλίσεις», τονίζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι η παρουσία της τρόικας -είτε σε τεχνικό είτε σε υψηλόβαθμο επίπεδο- θα είναι σχεδόν συνεχής τον επόμενο μήνα. Οι ελεγκτές αναμένεται να καταστήσουν σαφές ότι αν δεν συμπληρωθούν τα κενά σε δημοσιονομικό επίπεδο και δεν καλυφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. «Μόνο με άμεσα αποτελέσματα θα υπάρξει νέα δόση της βοήθειας», είναι η βασική εντολή με την οποία προσέρχεται το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα

Αναλυτικότερα, στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα βρεθούν πρωτίστως τα μέτρα ύψους 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία καλείται να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η τρύπα των 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. Πηγές της Επιτροπής τονίζουν ότι αναμένουν λεπτομερή παρουσίαση της αποδοτικότητας που θα έχουν οι προτάσεις για την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, τις μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα και την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η τρόικα παρεμβαίνει, για πρώτη φορά, και στο θέμα της συμβολής της Εκκλησίας στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Πηγές της Κομισιόν εκφράζουν σκεπτικισμό για την οικονομική αδυναμία που εξέφρασε η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία απορρίπτει τις προτάσεις για περικοπές στις αποδοχές ιερωμένων που καταβάλλονται από το Δημόσιο. Παράλληλα, έντονες επιφυλάξεις εκφράζονται και για τις συζητήσεις που διεξάγονται στη χώρα μας σχετικά με τον επανακαθορισμό, στα προ κρίσης επίπεδα, του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 586 σε περίπου 730 ευρώ.

Στην έδρα της Κομισιόν αποσαφηνίζουν επίσης ότι η «ιερά εξέταση» θα περιοριστεί σε τεχνικό επίπεδο και θα εστιαστεί στις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Οπως υπογραμμίζουν, τα όποια αιτήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, «δεν είναι της παρούσης» και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο «μόνον όταν και εφόσον η χώρα μας αποδείξει ότι το πρόγραμμα έχει ξαναμπεί σε τροχιά». Και αυτό γιατί η καχυποψία και η κόπωση απέναντι στην Ελλάδα, που «μόνο ειδικό χειρισμό και χρήματα ξέρει να ζητά», έχουν χτυπήσει κόκκινο σε πολλές κοινοτικές πρωτεύουσες.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα βαρύ εν όψει της έλευσης της τρόικας και έχει μάλιστα επιδεινωθεί από τη νέα σκλήρυνση της στάσης του Βερολίνου. Η Γερμανία ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο έκτακτο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, να μην εξεταστεί η περίπτωση της Κύπρου, όπως ήταν η αρχική πρόθεση, και η Ελλάδα να είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης. Ο στόχος της Γερμανίας είναι προφανής. Πρόθεση είναι να ασκηθούν οι μέγιστες δυνατές πιέσεις στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της τελικής έκθεσης της τρόικας, που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη αποφάσεων.

Πάντως, τα σημάδια απομόνωσης και περιθωριοποίησης της χώρας μας είναι εμφανή, την ώρα που η κρίση χρέους κλιμακώνεται στην Ιταλία και την Ισπανία και η Ευρωζώνη απειλείται με διαμελισμό από τις αγορές μεταξύ των χωρών που δανείζονται ακριβά και αυτών που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια.

Ανοιχτό παραμένει επίσης το τι θα γίνει με το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. Επισήμως η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα εξευρεθούν «τεχνικές λύσεις» προκειμένου η Ελλάδα να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Οριστική λύση δεν έχει βρεθεί ακόμη, με την Ευρωζώνη να εξακολουθεί να επεξεργάζεται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των χωρών-μελών της να υπάρξει διευθέτηση.

Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ρύθμιση με άμεση παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθεί μια ιδιόμορφη «περίοδος χάριτος» στην Ελλάδα και η αποπληρωμή να γίνει τελικά με διακανονισμό εντός του Σεπτεμβρίου.

 

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook