Στο Κολοράντο πρόκειται να μεταβεί σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να επισκεφθεί τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στο Ντένβερ και να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους. Ο 24χρονος δράστης, ο οποίος τη Δευτέρα θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, κρατείται στην απομόνωση, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είχε συνεργό στην προετοιμασία της επίθεσης στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, με απόφαση του οποίου έχει κηρυχθεί εξαήμερο πένθος, επρόκειτο να να αναχωρήσει τη Δευτέρα για τριήμερη προεκλογική περιοδεία στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, μετά τη σφαγή που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 59, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να μεταβεί στην Ορόρα για να συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων και να συνομιλήσει με αξιωματούχους της πόλης.

Έντεκα από τους τραυματίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις αρχές.

Στο πεδίο των ερευνών, οι αστυνομικές αρχές διαψεύδουν ότι ο 24χρονος φοιτητής Τζέιμς Χολμς είχε συνεργό όταν προετοίμαζε την επίθεση.

«Υπάρχουν πολλές αβάσιμες πληροφορίες στον Τύπο για ένα δεύτερο ύποπτο. Όσον αφορά στις πληροφορίες αυτές διευκρινίζω ότι ένας συγγενής του Χολμς ανακρίθηκε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη» δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Κάσιντι Κάρσκον.

Η διάψευση αυτή έγινε από την αστυνομία μετά τις πληροφορίες που μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι αναζητείται ένας δεύτερος ύποπτος σε σχέση με τη σφαγή στην Ορόρα, ο οποίος βοήθησε τον Χολμς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ένας άνδρας τηλεφώνησε στην αστυνομία και απείλησε με άλλες πράξεις βίας εάν δεν απελευθερωνόταν ο Χολμς.

Ο σερίφης της κομητείας Απαράχο, Γκρέισον Ρόμπινσον, δήλωσε ότι ο 24χρονος φοιτητής κρατείται στην απομόνωση «για τη δική του προστασία». «Το κάνουμε αυτό συνήθως σε υποθέσεις που έχουν μεγάλη δημοσιότητα» είπε ο Ρόμπινσον, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες κράτησης του Χολμς «δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή».

Στο μεταξύ, πυροτεχνουργοί της αστυνομίας εξουδετέρωσαν τις παγίδες και τις βόμβες που είχε στήσει ο Χολμς στο διαμέρισμά του και απομάκρυναν τα εκρηκτικά. Σύμφωνα με αξιωματούχους, στόχος του ήταν να σκοτωθούν όποιοι επιχειρούσαν να μπουν σε αυτό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Ορόρα, Νταν Όουτς, πρόσθεσε ότι οι δεκάδες κάτοικοι που χρειάστηκε να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον Όουτς, ο Χολμς φέρεται να συγκέντρωσε τα πυρομαχικά και τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε για την επίθεση και την παγίδευση του διαμερίσματος με ταχυδρομικές παραγγελίες τους τελευταίους μήνες. «Αυτό που βλέπουμε δείχνει (…) έναν ορισμένο βαθμό υπολογισμού και σχεδιασμού» είπε.

Ο Χολμς αγόρασε τα όπλα, τα πυρομαχικά και τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε νόμιμα και η σφαγή αναζωπύρωσε τη συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη αυστηρότερου ελέγχου της διακίνησης όπλων -πρόταση την οποία απορρίπτει τόσο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και το ισχυρό λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής, το NRA.

«Φρίκη και θλίψη»

Ο ηθοποιός Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος ενσαρκώνει τον Μπάτμαν στην ταινία Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή, εξέφρασε «φρίκη και θλίψη» για τα θύματα της επίθεσης στη διάρκεια της προβολής της ταινίας.

«Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τη φρίκη που αισθάνομαι» αναφέρει ο Μπέιλ σε ανακοίνωσή του. «Δεν μπορώ να κατανοήσω στ\’ αλήθεια τον πόνο και τη θλίψη των θυμάτων και των αγαπημένων τους, αλλά η καρδιά μου είναι μαζί τους» σημειώνει.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook