Ο διάσημος όσο και εκκεντρικός βαρύτονος Εβγκένι Νικίτιν, που στο παρελθόν έχει διατελέσει και ντράμερ σε ροκ συγκρότημα, είδε τα τατουάζ του να τον αποκλείουν από μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις όπερας παγκοσμίως.

Το φεστιβάλ του Μπάγιερουθ επρόκειτο να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και ο Νικίτιν θα έπαιζε τον πρώτο ρόλο στον «Ιπτάμενο Ολλανδό», ένα από τα έργα του Βάγκνερ που συγκινούσαν ιδιαίτερα (και) τους υψηλόβαθμους ναζί.

Διάσημος λόγω των πολλών και εντυπωσιακών τατουάζ του, ο Νικίτιν έγινε αντικείμενο έρευνας από κάποια γερμανικά ΜΜΕ. Κάποιος τότε αντελήφθη ότι στο στήθος του αυτό που σήμερα είναι ένα οκτάγωνο άστρο με ένα θυρεό, κάποτε ήταν ένα διαφορετικό τατουάζ, με ένα σύμβολο πολύ γνώριμο στους Γερμανούς: μία σβάστικα, με τον ίδιο θυρεό από πάνω.

Νεαρός ντράμερ ροκ συγκροτήματος τότε, ο Νικίτιν έχει απαθανατιστεί από το φακό επί τω έργω, γεγονός που μάλλον του στέρησε τη δυνατότητα να ερμηνεύσει ο,τιδήποτε επί γερμανικού εδάφους.

Το φεστιβάλ ζήτησε και πέτυχε την «οικειοθελή» αποχώρησή του, ενώ σε σχετική δήλωσή του ο ίδιος είπε ότι «είχα αυτά τα τατουάζ από την νεανική μου ηλικία. Ηταν μεγάλο λάθος στη ζωή μου και εύχομαι να μην το είχα κάνει ποτέ. Δεν γνώριζα την οργή και τον πόνο που αυτά τα σύμβολα θα προκαλούσαν, ειδικά στο Μπάγιερουθ, δεδομένης και της Ιστορίας του φεστιβάλ». Η απόφασή του να επιστρέψει το ρόλο είναι ευθυγραμμισμένη με την απόρριψη οποιασδήποτε εθνικοσοσιαλιστικής προσέγγισης από την διοίκηση του φεστιβάλ», ανέφερε αντίστοιχη ανακοίνωση.

Η Ιστορία του φεστιβάλ είναι όντως επικίνδυνα… βαγκνερική. Το εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Βάγκνερ και από το 1876 ανεβαίνουν εκεί οι όπερές του: Τριστάνος και Ιζόλδη, Πέρσιφαλ, καθώς και η μνημειώδης τετραλογία του κύκλου Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν. Την περίοδο του ναζισμού ο Χίτλερ άντλησε πολλά στοιχεία από τις θέσεις και ιδέες του Βάγκνερ, ενώ η διευθύντρια του φεστιβάλ και ανηψιά του, Βίνιφρεντ Βαγκνερ, υπήρξε στενή φίλη και θαυμάστρια του ηγέτη των ναζί μέχρι το θάνατό της το 1980.

Λάτρης του φεστιβάλ, που τη δεκαετία του 1950 υπήρξε πυλώνας αναστήλωσης της εθνικής ταυτότητας των Γερμανών, είναι και η Αγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, είναι μία από τις σπάνιες φορές που μπορεί κανείς να τη δει να συνοδεύεται από άντρα, τον σύζυγό της Γιόακιμ Ζάουερ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook