Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως στις 5.30 το απόγευμα της Κυριακής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα ενημερώσει για τα κέρδη που αποκόμισε η Ελλάδα από την Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη από τις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ιστορικές αποφάσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το ευρώ, και για συμφωνία που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

Η Ελλάδα πέτυχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επιμύκηνση στα 7,5 χρόνια της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα στο 4,2%.

Παράλληλα, με τη συμφωνία δίνεται η δυνατότητα στο μηχανισμό στήριξης να αγοράζει κρατικά ομόλογα από χώρες του ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, ως απόρροια αυτών των αποφάσεων, ενώ διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η ΝΔ καλωσόρισε την επιμύκηνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου, σημειώνοντας όμως ότι «αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η ΝΔ, το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διευκρινίσει «τι και πώς πρόκειται να κάνει» όσον αφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και επανέλαβε την πρότασή του για «αλλαγή των όρων του Μνημονίου».

«Καμιά εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Λέει ψέμματα. Για το λαό έρχονται ακόμα χειρότερα και δίχως τελειωμό» ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, διά στόματος του κ. Μάκη Μαΐλλη.

«Από την Ευρώπη μπορεί να μην πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας, αλλά πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές. Το θέμα είναι τώρα ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Καλό είναι να μη βιαστούν όσοι θέλουν να πανηγυρίσουν» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη» την επιμήκυνση που επιτεύχθηκε. «Ο δρόμος του Μνημονίου και της λιτότητας είναι δρόμος που μας βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην παγίδα του χρέους», κατέληξε.

«Η διεκδίκηση αφορούσε και στην έκδοση του ευρωομολόγου, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια ανάσα και αυτά τα οποία αποφασίστηκαν. Ωστόσο στη διάρκεια αυτής της ανάσας πρέπει να γίνουν πολλά στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας και βεβαίως πρέπει να αποκρουστεί το \’Σύμφωνο για το ευρώ\’, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει ρύθμιση της λιτότητας, μείωση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και περαιτέρω χτύπημα στα συλλογικά εργασιακά δικαιώματα» σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook