Φουντώνει και πάλι η μάχη των πολιτικών δυνάμεων για τους υπεύθυνους τυχόν επιστροφής στη δραχμή – ένα θέμα που δειλά – δειλά και μετεκλογικά μπαίνει στο τραπέζι.

Το θέμα άνοιξε με συνέντευξή του στη Realnews ο Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Πολύ φοβάμαι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που πρωί, μεσημέρι, βράδυ ορκίζονται στο ευρώ θα είναι αυτοί οι οποίοι σύντομα θα μας παρουσιάσουν την επιστροφή στη δραχμή ως εθνική επιτυχία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τις μεταμορφώσεις του Αλέξη Τσίπρα, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω. Τώρα ξαφνικά αγάπησε το ευρώ και φοβάται ότι εμείς θα το καταστρέψουμε. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, δεν χρειάζεται να παρακολουθεί τις μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα», απάντησε μέσω του Real.fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Οι εκτιμήσεις και η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βέβαιος για τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από το ευρώ αν δεν αλλάξει ριζικά η ακολουθούμενη πολιτική εμφανίζεται – όπως δήλωσε σε στελέχη του κόμματός του – και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλ. Τσίπρας, εκτιμά ότι η «βόμβα» θα σκάσει στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά και βάσει αυτής της εκτίμησής του διαμορφώνει και τη στρατηγική του. Όπως τονίστηκε μάλιστα στην Κουμουνδούρου οι έντονες κοινωνικές εκρήξεις που αναμένονται από το φθινόπωρο, δεν πρέπει να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει το κόμμα αυτό να τις εκφράσει, ώστε να αποτελεί τη λύση στις μεγάλες δυσκολίες που αναμένονται στα δυο επόμενα χρόνια. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να προκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ώστε να δοθεί τώρα λύση στο ελληνικό πρόβλημα, με την απειλή ότι αν η Σύνοδος δεν καταλήξει σε αποφάσεις θα σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της ευρωζώνης.

Φόβος για την Ευρώπη και στη σύσκεψη των αρχηγών

Έντονοι φόβοι για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδεχόμενο να αναγκάσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ εκφράστηκαν, όμως, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η Real News στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Τετάρτη.

Το θέμα έθεσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης και με τον προβληματισμό τους συμφώνησε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η Ευρώπη είναι σε άσχημη φάση και σε δύσκολη καμπή» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Για ορισμένες χώρες είναι ο αδύναμος κρίκος της Ένωσης. Ίσως θελήσουν η Ελλάδα να γίνει η Ιφιγένεια της Ευρώπης». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, δεν θα είναι ένα τυχαίο γεγονός και θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις».

«Η Ελλάδα μπορεί να θεωρείται ο αδύναμος κρίκος, στην πραγματικότητα όμως είναι ο σημαντικός κρίκος για την ενότητα της Ευρώπης» σχολίασε ο Φώτης Κουβέλης.

Ο Ευ. Βενιζέλος, που υπενθύμισε ότι στο παρελθόν έχει δεχθεί κρούσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ, χαρακτήρισε με νόημα την επόμενη χρονιά «πολύ δύσκολο έτος, λόγω των γερμανικών εκλογών», ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε στο πού πορεύεται σήμερα η Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατανοούν πως όχι απλώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αλλά και πως οι προοπτικές συνολικά για την ευρωζώνη είναι δυσοίωνες. Παράλληλα και η επιμήκυνση ναι μεν θα επιφέρει χαλάρωση των ασφυκτικών μέτρων, αφού τα 11,7 δις θα πρέπει να εξοικονομηθούν σε τρία ή τέσσερα χρόνια αντί για δυο, πλην όμως ο πυρήνας των πολιτικών του Μνημονίου που οδηγεί στην ύφεση δεν αντιμετωπίζεται.

Συνεπώς, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές με μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση (που έως τώρα δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί), απλώς κερδίζεται χρόνος ως προς την κατάρρευση της χώρας. Πολύ περισσότερο που η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ συμπεριφέρεται με τρόπο τιμωρητικό ως προς την Ελλάδα και όχι με την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ενώ η ελληνική πολιτική τάξη έως τώρα έδειξε ανίκανη να προχωρήσει σε πράξεις ανόρθωσης της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook