Αμερικανοί εισαγγελείς και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται να στραφούν δικαστικά εναντίον μεμονωμένων traders, κατηγορώντας τους για την χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει ότι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν ήδη επικοινωνήσει με τους δικηγόρους των υπαλλήλων μεγάλων τραπεζών που φέρονται αναμεμιγμένοι στην υπόθεση, προκειμένου να τους ειδοποιήσουν ότι επίκεινται συλλήψεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι συλλήψεις είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων, κάτι που σημαίνει ότι από τις έρευνες έχει αρχίζει να σχηματίζεται η πλήρης εικόνα του σκανδάλου χειραγώγησης του Libor, που έχει προκαλέσει ζημία εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι ερευνάται διεξοδικά η ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαν 5 – 10 traders, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Παράλληλα με τις διώξεις εναντίων των υπαλλήλων των τραπεζών, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρόκειται να κινηθούν εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Ήδη, πρόστιμο ύψους 453 εκατ. δολαρίων έχει επιβληθεί στην Barclays, μετά τη συνεργασία της για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν επιπλέον εάν υπάρχει θέμα με το Euribor.

Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση του Libor υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ο Ντράγκι επισήμανε ότι «χρειάζεται να γίνουν πολλά» για να οικοδομηθεί εκ νέου μετά την κρίση o κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook