Με τους δανειολήπτες να μην δύνανται να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μία σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο η Ελλάδα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Η βασική πρόταση, σύμφωνα με δημοσίευμα του \”Ελεύθερου Τύπου\”, προβλέπει τη μείωση των καταβολών όχι στο 30% του εισοδήματος όπως είχε προεκλογικά προτείνει η Νέα Δημοκρατία, αλλά και στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης και μάλιστα με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιος πληρώνει σήμερα για ένα στεγαστικό δάνειο 1.000 ευρώ, με τη ρύθμιση θα μπορεί να καταβάλλει 300 ευρώ το μήνα για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο.

Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μπορεί αποδεδειγμένα να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Η τραπεζική πρωτοβουλία έχει ως στόχο τη λήψη από πλευράς κυβέρνησης νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αυξάνονται διαρκώς.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 800.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί την τελευταία διετία -στην πλειονότητά τους καταναλωτικά και στεγαστικά-, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οδηγούνται για ρύθμιση στις τράπεζες.

Τα μισά βέβαια δάνεια που ρυθμίζονται (επιμήκυνση διάρκειας, συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνεια κ.λπ.) μέσα σε λίγους μήνες ξαναγίνονται προβληματικά.

\”Όσες ρυθμίσεις και να κάνουμε, το πρόβλημα δεν λύνεται όταν κάποιος είναι άνεργος ή όταν έχει υποστεί 30% ή 40% μείωση μισθού\”, σχολιάζει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.

Με μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση, όπως σχολιάζουν τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες σίγουρα εγγράφουν ζημίες, ωστόσο δεν χάνουν το κεφάλαιό τους όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας αποπληρωμής ή σε δικαστική ρύθμιση χρεών.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σε καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω), σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης.

Η κατηγορία των στεγαστικών δανείων είναι αυτή που απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, καθώς το 2010 τα \”κόκκινα δάνεια\” μόλις που ξεπερνούσαν το 10%.

Πλέον, σχεδόν το 20% των χορηγήσεων δεν αποπληρώνεται, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανέρχονταν τον Μάιο σε 76,76 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα καταναλωτικά πάλι δάνεια είναι \”πρωταθλητής\” στις επισφάλειες, με 4 στα 10 πλέον να μην εξυπηρετούνται.

Οι συνολικές οφειλές των Ελλήνων σε τέτοια δάνεια τον Μάιο ήταν 31,8 δισεκατομμύρια ευρώ και \”κόκκινες\” σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο 20%, τέλος, βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, χαρακτηριστικό του αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις.

Τα συνολικά υπόλοιπα τον Μάιο ανέρχονταν σε 116,2 δισεκατομμύρια ευρώ και σε προβληματική κατάσταση είχαν περιέλθει δάνεια ύψους 23,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook