Αγωνία για τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε από τον ισχυρό σεισμό. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Οναγκάβα καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

\”Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα\”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΙΑΕΑ.

Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα \”είναι υπό έλεγχο\”, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς \”ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό\”, εξήγησε η ΙΑΕΑ και υπογράμμισε ότι οι αρχές τις Ιαπωνίας προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας.

Την ίδια στιγμή μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία και οι ειδικοί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, που επλήγη από τον σεισμό των 9 -σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις-Ρίχτερ.

\"\"H εταιρεία ηλεκτροδότησης της χώρας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) προετοιμάζεται να ρίξει θαλασσινό νερό και στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (ή Φουκουσίμα 1). Θαλασσινό νερό διοχετεύει ήδη στους αντιδραστήρες 1 και 3, με στόχο να τους ψύξει και να μειώσει την πίεση που ασκείται στη μονάδα. Χθες, στον αντιδραστήρα 1 έγινε έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας έκρηξης στο εργοστάσιο «εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου».

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο αντιδραστήρας 3 θεωρείται πιο επικίνδυνος από τον 1 καθώς περιέχει ουράνιο και πλουτώνιο. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε απόσταση 300 χλμ από το Τόκιο.

Για τη χειρότερη κρίση της χώρας από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Ναότο Καν. «Η παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το σεισμό, το τσουνάμι και τα πυρηνικά εργοστάσια είναι, κατά έναν τρόπο, η χειρότερη τα τελευταία 65 χρόνια, από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο».

Απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, τόνισε: «Το αν οι Ιάπωνες μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση εξαρτάται από τον καθένα από εμάς. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτόν τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι, μένοντας ενωμένοι».

\"\"Φόβοι για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων, η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι επισήμως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000. Πολλές εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 350.000 είναι όσοι εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα. Το γεγονός ότι ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει στη βορειοανατολική Ιαπωνία κάνει την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη.

Οι έρευνες του στρατού –η κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες στο έργο της διάσωσης και της παροχής βοήθειας– στις πληγείσες περιοχές συνεχίζονται. Την Κυριακή πάνω από 600 πτώματα ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο. Εντοπίστηκε πάντως σε καλή κατάσταση ένας 60χρονος άνδρας που είχε παρασυρθεί πάνω από 10 χιλιόμετρα.

Ωστόσο στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν χάσει επαφή με περίπου 10.000 κατοίκους του λιμανιού Μιναμισανρίκου· άλλοι 7.500 από το ίδιο λιμάνι βρέθηκαν έγκαιρα σε ασφαλή καταφύγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook