Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα το πόρισμα της έρευνας για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, το χειρότερο μετά το Τσέρνομπιλ, από μια επιτροπή διορισμένη από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για το ατύχημα το Μάρτιο του 2011 στον Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δημοσιοποίησε μια προκαταρκτική έκθεση το Δεκέμβριο, στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση και την ιδιωτική εταιρία που διαχειριζόταν το εργοστάσιο των έξι αντιδραστήρων.

Διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) ήταν απροετοίμαστες για μια καταστροφή τόσο μεγάλη όσο ο σεισμός των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ήταν ανεπαρκής και εφαρμόστηκε πλημμελώς, αποφάνθηκε η επιτροπή, της οποίας προήδρευσε ο Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Στις αρχές Ιουλίου, μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας διαπίστωσε σε έκθεσή της ότι το πυρηνικό ατύχημα το οποίο προκάλεσε την τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, οφείλεται «σαφώς σε ανθρώπινα λάθη» και κατήγγειλε τόσο τη διαχειρίστρια εταιρία όσο και την κυβέρνηση.