Το κύμα των σφοδρών επιθέσεων που συγκλόνισε τη Δευτέρα το Ιράκ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 91 ανθρώπων και τον τραυματισμό 172, ανάμεσά τους πολλοί στρατιώτες και αστυνομικοί, κατά την τρίτη ημέρα του μήνα του ραμαζανιού και την πλέον αιματηρή ημέρα των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών στη χώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές.

Συνολικά 22 επιθέσεις σημειώθηκαν σε 14 πόλεις, μεταξύ τους η πρωτεύουσα Βαγδάτη και σε αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, τη στιγμή που η Αλ Κάιντα γνωστοποίησε σε ηχογραφημένο μήνυμά της στο διαδίκτυο την πρόθεσή της να εντείνει τη δράση της, να \”εξοντώσει δικαστές και εισαγγελείς\” και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους μαχητές της.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για καμιά επίθεση.

Στις 10 Μαΐου του 2010, 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια, με τα περισσότερα θύματα από τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σταθμευμένων στο πάρκινγκ ενός εργοστασίου υφαντουργίας, νοτίως της Βαγδάτης.

Η πια αιματηρή μέρα της τελευταίας διετίας

Σήμερα το κύμα των επιθέσεων που έπληξε τη Βαγδάτη και πόλεις του νότου, αλλά και τη βόρεια πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Κιρκούκ, στη μεθόριο της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, όπου τέσσερα παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15, θεωρείται το πλέον αιματηρό των τουλάχιστον τελευταίων δύο ετών.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ο βαρύτερος και από την 13η Ιουνίου, όπου 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτών στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του κεντρικού και του βόρειου Ιράκ.

Σήμερα η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στο Τάτζι, μια πόλη 25 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Σειρά εκρήξεων προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό 40, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε επίσης σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ντουλουίγια, που βρίσκεται 90 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, με τουλάχιστον 15 στρατιώτες των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων νεκρούς.

Σημεία έλεγχου του στρατού και της αστυνομίας στις πόλεις Σααντίγια και Χαν Μπένι Σάαντ στην επαρχία Ντιλάγια, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, αποτέλεσαν στόχο των επιθέσεων ενόπλων, με δύο στρατιώτες και έναν αστυνομικό νεκρούς. Εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου και Ντιμπίς, βορείως της Βαγδάτης.

Η Μπακούμπα, η πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιλάγια, καθώς και οι πόλεις Μπουχρούζ και Μουκνταντίγια ήταν επίσης στόχος των επιθέσεων, με τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες.

Στη Βαγδάτη, στο προπύργιο των σιιτών, το Σαντρ Σίτι, 12 είναι οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ενώ δύο νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης επίσης παγιδευμένου αυτοκινήτου στη συνοικία Χουσεϊνίγια, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook