Το 1ο φεστιβάλ με την ονομασία Φίλιος Φθόγγος ανοίγει τις πόρτες του την ερχόμενη Τρίτη. Στην καρδιά της Κρήτης, στον κάμπο της Μεσαράς μία παρέα ανθρώπων ονειρεύτηκε μία μεγάλη γιορτή της μουσικής με τους κυριότερους εκφραστές της Κρητικής Παράδοσης να παίζουν και να τραγουδούν κάτω από το φεγγάρι της Φαιστού.

Ονειρεύτηκε μία γιορτή ρυθμού και μέθεξης, στοχασμού χορού και μουσικής, λόγου και ήχου, με αξιοπρέπεια, άποψη, κατάθεση ψυχής.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινά ο Φίλιος Φθόγγος με πρωτοβουλία του Ωδείου Κονσέρτο.

Ο 1ος Φίλιος Φθόγγος θα πραγματοποιηθεί στο παραδοσιακό αρτοποιείο, λαογραφικό μουσείο Τσικνάκη, που βρίσκεται στο 5ο χλμ Μοιρών- Τυμπακίου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 5000 θεατές στη σκιά του Μινωικού ανακτόρου της Φαιστού.

Το πρώτο αυτό εγχείρημα προσέγγισης της Κρητικής παράδοσης θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουλίου. Ο χώρος θα είναι ανοικτός κάθε απόγευμα από τις 7 ενώ οι συναυλίες και οι εισηγήσεις θα ξεκινούν στις 20:30. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

«ΦΙΛΙΟΣ ΦΘΟΓΓΟΣ»

Το Φεστιβάλ «Φίλιος Φθόγγος», δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ωδείου Κονσέρτου που

δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς, με σκοπό να ενώσει με πυρήνα την ποιοτική μουσική τους κυριότερους δημιουργούς του νησιού σ? ένα ετήσιο πρωτοποριακό καλλιτεχνικό διήμερο, εφάμιλλο επιτυχημένων Φεστιβάλ Πανελλαδικής εμβέλειας.

Αναλυτικότερα, στο 1ο «Φίλιος Φθόγγος» θα συμμετέχουν οι :Ψαραντώνης

Ross Daly

Ψαρογιώργης

Σγουρός Δημήτρης

Ριζίτικα Τραγούδια, Πολιτιστικός - Παραδοσιακός σύλλογος Σελίνου (Παλαιοχώρας Χανίων)

«Χορωδείον» (μουσικοχορευτικό συγκρότημα)

«Γέρανος» (παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα)

Πελαγία Φέξη - Παπαϊωαννου Γιώργος (λαογραφικά παραμύθια της Κρήτης)

Γιακουμάκης Ανδρέας (Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην Ανώτατη Ακαδημία Κρήτης)