Περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ιαπωνία, η οποία επλήγη από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

\”Περίπου 380.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια\”, ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

 \”Οι αρχές εκκένωσαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα\”, προσθέτει το Ocha, επικαλούμενο τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Την ώρα που σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο –τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Αυστραλία ακόμη και από το Μεξικό– φτάνουν στην Ιαπωνία για να βοηθήσουν τα πολυάριθμα θύματα και να αναζητήσουν αγνοούμενους, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης \”εμποδίζονται από τους συνεχείς μετασεισμούς, τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι και τις πυρκαγιές\”.

\"\"Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει άλλωστε ότι \”πολλές περιοχές κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας παραμένουν απομονωμένες και χωρίς πρόσβαση\”.

Παρόλα αυτά οι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 3.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, ενώ επτά ειδικοί του ΟΗΕ έφτασαν σήμερα στο Τόκιο για να βοηθήσουν τους ιάπωνες ειδικούς να συντονίσουν τη δράση των διεθνών σωστικων συνεργείων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου η εταιρεία AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, αναφέρει στην αρχική της εκτίμηση ότι το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να φτάσει τα 34,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook