Η πίεση, μετά την Ασία και την Ευρώπη, μεταφέρεται και στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης μεταβλητότητας Vixx πέφτει 6,8%, ενώ τα «futures» στον δείκτη S&P υποχωρούν άνω του 1%, δικαιώνοντας πλήρως τις αναλύσεις ξένων οίκων για μια γερή υποχώρηση του δείκτη των 500 επιχειρήσεων S&P.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή περιφέρεια και, κυρίως, για την Ισπανία σάρωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dax σημειώνει πτώση κοντά στο 2% και ακολουθούν Γαλλία και Αγγλία με πτώση 1,7%.

Περιορίστηκαν οι απώλειες σε Μαδρίτη και Μιλάνο, καθώς η πτώση κυμαίνεται κοντά στο 2,5%, ωστόσο τα δεκαετή ομόλογα στην Ισπανία έχουν φθάσει κοντά σε ύψη-ρεκόρ, με την απόδοση να ξεπερνά το 7,5%, ενώ το ιταλικό βρίσκεται στο 6,39%.

Η Αθήνα -η οποία μέχρι πρότινος ήταν αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές- εναρμονίστηκε σήμερα εξαιτίας της ανησυχίας για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ύστερα από την απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

Η πίεση που ασκείται μ\’ αυτόν τον τρόπο στην ελληνική κυβέρνηση είναι αφόρητη -καθώς η διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ είναι σαν να βρίσκεται εκτός ευρωζώνης, κάτι που το θέλουν διακαώς ορισμένοι κύκλοι στην Γερμανία και την Ευρώπη. Αν η διακοπή πραγματοποιείται μόνο για την άσκηση πίεσης, τότε η αγορά θα γυρίσει τις επόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 585 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,17%, μ\’ έναν τζίρο ο οποίος είναι διπλάσιος σε αξία σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες.

Βουτιά 14% για τη ΔΕΗ και πάνω από 11% για την Eurobank, τη Βιοχάλκο. Ρευστοποιήσεις και στον ΟΤΕ με βουτιά 14% -μετά το τελευταίο ανοδικό σερί. Βουτιά 8% στον ΟΠΑΠ,9,28% στον Μυτιληναίο. Στα 1,13 ευρώ η Εθνική, χάνει πάνω από 8%.   

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook