Αυξάνονται οι απόπειρες και τα περιστατικά αυτοπυρπόλησης στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του ακτιβιστή Μόσε Σιλμάν, ο οποίος έβαλε στον εαυτό του στη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες σημειώθηκαν τρεις απόπειρες αυτοπυρπόλησης στη χώρα, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται σε οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ισραηλινοί πολίτες.

Τη Δευτέρα ένας 47χρονος Ισραηλινός προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης Νετιβότ. Άνδρες της ασφάλειας του δημαρχείου κατάφεραν να τον αποτρέψουν.

Το βράδυ της Κυριακής ένας 65χρονος περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αστυνομικοί τον έπιασαν και τον εμπόδισαν να προχωρήσει στην πράξη αυτή. Ο άνδρας δεν είχε εμφανή τραυματισμό αλλά εστάλη στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, κίνητρο του άνδρα ήταν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Νωρίτερα την Κυριακή, ένας ανάπηρος Ισραηλινός βετεράνος του στρατού αυτοπυρπολήθηκε σε στάση λεωφορείου στην πόλη Γιεχούντ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ο καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα Ακίβα Μαφάι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα στο 80% του σώματός του.

Είχε καταφέρει να περιλούσει τον εαυτό του με βενζίνη και να βάλει φωτιά, έπειτα από διένεξη με τις Αρχές για τα επιδόματα ανεργίας και στέγασης.

Η νέα αυτή απόπειρα σημειώθηκε δέκα ημέρες μετά την αυτοπυρπόληση του Μοσέ Σιλμάν στο Τελ Αβίβ. Ο Σιλμάν αυτοπυρπολήθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ εναντίον του υπερβολικού κόστους στέγασης και ζωής στο Ισραήλ.

Σε επιστολή του προς τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Σιλμάν τον κατηγόρησε ότι παίρνει «από τους φτωχούς για να δώσει στους πλούσιους».

Σύμφωνα με την επιστολή αυτή, ο Σιλμάν είχε υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν ήταν σε θέση να εργαστεί. Παρά το ότι είχε αναγνωριστεί ότι είχε 100% αναπηρία από το εθνικό ίδρυμα κοινωνικής ασφάλισης, λάμβανε επίδομα μόλις 2.300 σέκελ (περίπου 469 ευρώ) τον μήνα και πρόσφατα είχε ενημερωθεί ότι δεν ήταν δικαιούχος κοινωνικής στέγασης.

Ο Σιλμάν υπέκυψε στα τραύματά του την Παρασκευή και κηδεύτηκε την Κυριακή.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του, ενώ χιλιάδες άτομα είχαν κατέβει στους δρόμους το βράδυ του Σαββάτου σε πορείες στη μνήμη του Σιλμάν. Η κίνηση του Σιλμάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αλλά και διαφωνίες.

Ορισμένοι ακτιβιστές τον χαρακτήρισαν σύμβολο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, ενώ άλλοι επέκριναν την πράξη του λέγοντας ότι δημιουργεί ένα βίαιο και επικίνδυνο προηγούμενο.

Εκτός από τις αυτοπυρπολήσεις του τελευταίου 24ώρου και άλλοι Ισραηλινοί έχουν απειλήσει να μιμηθούν το παράδειγμα του Σιλμάν.

Τα γεγονότα αυτά εκτιμάται πως εντείνουν τις πιέσεις στην δεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει μια επιτροπή την οποία συνέστησε πέρυσι, έπειτα από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές αξίωναν από τις αρχές να φροντίσουν να υπάρχει πιο προσιτή στέγαση.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook