Την αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι νιώθουν πλέον οι δυο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γιάννης Στουρναρας  και Χρήστος Σταικουρας. Οι ώρες που απέμειναν έως ότου συναντήσουν τους κ. Τομσεν, Μαζουχ και Μορς είναι πλέον απελπιστικά λίγες καθώς οι τρεις της τρόικας την Πέμπτη το πρωί θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών ενώ την Παρασκευή το πρωί θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι δυο κορυφαίοι υπουργοί δεν αισθάνονται καθόλου καλά καθώς :

•Tις τελευταίες ώρες βλέπουν τις αγορές να γκρεμίζονται και τα χρηματιστήρια να βυθίζονται στο απόλυτο κόκκινο με την Αθήνα να υποχωρεί με ημερήσια πτώση κατά 7%.

•Tους ευρωπαίους να επανέρχονται μ ε σκληρές δηλώσεις περί χρεοκοπίας της Ελλάδος.  Επίσης με άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η υπομονή του ΔΝΤ με την Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος της», ενώ «υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου έκαναν γνωστό στην ηγεσία της ΕΕ ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται πλέον να διαθέσει περαιτέρω χρήματα για την βοήθεια προς την Ελλάδα». Το δημοσίευμα μπορεί να διαψεύστηκε όμως είναι σαφές ότι το

κλίμα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Τη σκυτάλη πήρε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος σε συνέντευξή του δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα δε θα τα

καταφέρει και τελικά θα βγει από την Ευρωζώνη. «Οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

• Δεν έχουν ακόμα βρει τα μέτρα των 4 δισ ευρω από τις περικοπές των δαπανών σε σύνολο 11,5 δισ ευρω για την διετία 2013-2014.

Η τρόικα μεταξύ άλλων, εκτός από τα μέτρα της επόμενης διετίας αλλά και τα 3 δισ ευρω του 2012, θέλει να συζητήσει με την κυβέρνηση όλα όσα έχουν μείνει πίσω όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , η προώθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των  τραπεζών και η διοικητική μεταρρύθμιση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να "προλάβει" αρνητικές εξελίξεις με την εξαγγελία του πακέτου κατάργησης και συγχώνευσης διακοσίων περίπου δημόσιων οργανισμών μέσα στην εβδομάδα για τις επόμενες  40 ημέρες. Ταυτόχρονα δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία για την Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να "τρέξουν" οι πρωτοβουλίες απορρόφησης των τραπεζικών σχημάτων που θα απομείνουν, από τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, πριν εξαγγελθούν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και

οριστικοποιηθούν οι  όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά παρά τις αρχικές σκέψεις η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για την ΑΤΕ η οποία εκτός απρόοπτου θα χωριστεί σε ενεργητικό -παθητικό .

Δεν αποκλείεται δε τις επόμενες ώρες η τράπεζα να αποφασιστεί να δοθεί σε μεγάλο ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα (πιθανόν η Πειραιώς). Επιπρόσθετα στην τρόικα οι υπουργοί θα παρουσιάσουν  οποίες αποφάσεις έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα :

•Πώληση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πέραν όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

•Προώθηση πολυνομοσχεδίου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με το οποίο θα αρθούν οι 77 εκκρεμότητες που καθυστερούν τις ήδη προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις.

•Συγχώνευση και κατάργηση 200 και πλέον φορέων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

H κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Παιδείας θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν τη διετία 2013 - 2014 τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η έκθεση του ΚΕΠΕ την οποία διαβάζουν αυτή την στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι δύσκολο να υιοθετηθεί . Για την ακρίβεια το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10% ανάλογα με το ύψος τους με στόχο εξοικονομήσεις 880 εκατ. ευρώ, κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, περικοπή των διπλών συντάξεων (η δεύτερη να κόβεται κατά 50% και ενδεχόμενη τρίτη κατά 70%), περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.

2. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης της χρήσης γενόσημων φαρμάκων (εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ).

3. Μειώσεις έκτατου διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών κατά 90% κι αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού.

4. Επιβολή διδάκτρων από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς με στόχο έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

5. Πληρωμή του 50% των αποδοχών των κληρικών από την Εκκλησία με στόχο εξοικονομήσεις 92 εκατ. ευρώ.

6. Κατάργηση των επιδομάτων εξομάλυνσης για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και δικαστικούς.

7. Μείωση των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πολιτικά κόμματα με στόχο εξοικονομήσεις 380 εκατ. ευρώ.

8. Αναβολές εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών (628,26 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14).

9. Ψαλίδι στα προνόμια των βουλευτών (δωρεάν αυτοκίνητο μόνο για τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν δαπάνης καυσίμων 400 ευρώ τον μήνα για τα κυβερνητικά οχήματα), λουκέτο στο κανάλι της Βουλής και ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο (εξοικονομήσεις 369 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας).

10. Μείωση 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20% όπως και των αποδοχών δημάρχων, γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών.

 

protothema.gr