Μετά τη Σικελία, που έλαβε ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία, προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και αρκετοί μεγάλοι ιταλικοί δήμοι: Η μείωση της λογιστικής αξίας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων τους έχει αναδείξει, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, επικίνδυνες «τρύπες» στα βιβλία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η La Stampa, το πρόβλημα αφορά 10 δήμους, μεταξύ των οποίων η Νάπολη και το Παλέρμο. Το ζήτημα ξεκινά με την κυβερνητική πρόβλεψη για αναθεώρηση δαπανών, που επιβάλλει μεταξύ άλλων μείωση 25% στη λογιστική αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων -σε αυτά περιλαμβάνονται και οι, κατά κανόνα υπεραισιόδοξες, προβλέψεις για έσοδα από διάφορα πρόστιμα.

Η Ρώμη παλεύει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, αλλά η μοίρα της στις αγορές θεωρείται «δεμένη» με εκείνη της Ισπανίας: Η ανησυχία για τη μία χώρα συμπαρασύρει τους τελευταίους μήνες τα ομόλογα και της άλλης -κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το πρωί της Δευτέρας, πριν ακόμη έρθει η ανακοίνωση πως το ιταλικό χρέος ανέβηκε στο 123,3% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα λιτότητας όμως μπορούν να γίνουν και απειλή: Η Ένωση Περιφερειακών Κυβερνήσεων της χώρας ανέφερε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά σε όλες τις περιφέρειες μετά το καλοκαίρι εξαιτίας των προβλεπόμενων περικοπών.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο επικεφαλής της περιφέρειας Ποτέντσα, «δεν πρόκειται για υπερβολή, οι μισές περιφέρειες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες».

Η προειδοποίηση απηχεί ανάλογη «ανησυχία» που είχε εκφράσει πριν από μερικές εβδομάδες και η ιταλική στατιστική υπηρεσία (Istat), ο πρόεδρος της οποίας υποστήριξε πως εάν προχωρήσουν οι περικοπές στα κονδύλια της Istat, η υπηρεσία δεν θα μπορεί να λειτουργεί από τον Ιανουάριο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook