Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ στη νίκη» και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο σε κάθε είδους εχθρότητα από τη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι ο συριακός λαός βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη νίκη» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ της Δευτέρας σε δείπνο σε πρέσβεις στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική και στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν.

«Το σχέδιο Ανάν, το οποίο η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία στήριξε με καλή πίστη, έχει γίνει όχημα εκμετάλλευσης από το καθεστώς Άσαντ στην παρούσα μορφή του. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις εξελίξεις» ανέφερε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στον Άσαντ με αφορμή την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού στις 22 Ιουνίου.

«Εάν το συριακό καθεστώς δεν μάθει το μάθημα του από αυτές τις εξελίξεις και συνεχίσει την εχθρική συμπεριφορά της, η Τουρκία δεν θα διστάσει να ανταποδώσει» δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Δαμασκός δηλώνει ότι κατέρριψε το μαχητικό F-4 σε αυτοάμυνα χωρίς να γνωρίζει ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροσκάφος, όταν αυτό εισήλθε στον εναέριο χώρο της, πραγματοποιώντας χαμηλή πτήση.

Η Τουρκία επιμένει ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά λάθος για μερικά λεπτά, αλλά τονίζει ότι το αεροσκάφος της κατερρίφθη χωρίς προειδοποίηση σε διεθνή εναέριο χώρο.

«Μετρημένες οι μέρες του Άσαντ»

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα al-Hayat, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Ελαράμπι δήλωσε ότι οι μέρες του Άσαντ είναι μετρημένες.

Μιλώντας μετά την σύνοδο του Συνδέσμου που κάλεσε τον Άσαντ να παραιτηθεί, υποσχόμενοι ασφαλή έξοδο για αυτόν και την οικογένειά του, ο Ελαράμπι τόνισε ότι η ώρα για συνομιλίες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις έχει περάσει.

«Δεν μιλάμε πια για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά για μετάβαση εξουσίας» είπε.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα μπορούσε ο Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, είπε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω μια περίοδο, αλλά το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ ακόμα».

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα ταξιδέψει σε Κίνα και Ρωσία για συνομιλίες σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ασκήσει τρεις φορές βέτο, προκειμένου να μπλοκάρουν αποφάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχαν ως στόχο να αυξήσουν τις πιέσεις στον Άσαντ και τη Συρία.

«Το μήνυμά μας στους Ρώσους θα είναι, με σαφήνεια και ειλικρίνεια, ότι η απόφαση του βέτο που έλαβαν θεωρείται ότι είναι κατά των αραβικών συμφερόντων. Ελπίζουμε να επανεξετάσουν το θέμα, ιδιαιτέρως αφού ξέρουν ότι οι μέρες του τωρινού καθεστώτος στη Συρία είναι μετρημένες».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook