Η άποψη του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ για τη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι μεμονωμένη, δήλωσε ο επικεφαλής της Euro Working Group (EWG) κ. Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

«Από όλους τους άλλους πολιτικούς ακούω ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ακεραιότητα της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Αυστριακός επικεφαλής της EWG, η οποία προετοιμάζει τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Ο κ. Βίζερ είπε ότι η τρόικα θα πρέπει να αξιολογήσει τις επόμενες εβδομάδες πόσο πίσω βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο πρόγραμμά της για τη μείωση του χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη και στη συνέχεια θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

«Πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική απόκλιση από το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Είναι μόνο οι τρεις μήνες που χάθηκαν λόγω των εκλογών, είναι περισσότερο, είναι λιγότερο; Κατόπιν, θα δούμε τι πρέπει να γίνει για να επαναφέρουμε το πρόγραμμα.

Θα χρειασθούν πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη ή μπορεί να γίνει αυτό με μία απλή προσαρμογή του προγράμματος;», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στην οικονομία της Ισπανίας, ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι το κόστος αναχρηματοδότησής της είναι πολύ υψηλό μακροπρόθεσμα και ότι η κατάστασή της είναι «πολύ δυσάρεστη».

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εξαιρετικά νευρικές, τα spreads της Ισπανίας έχουν αυξηθεί μαζικά.

Η Ισπανία έχει δύο δημοπρασίες ομολόγων τις επόμενες ημέρες, πριν από το καλοκαίρι, και είναι επαρκώς χρηματοδοτημένη έως το προχωρημένο Φθινόπωρο.

Θα ήλπιζα για εμάς και για την Ισπανία να υποχωρήσει η νευρικότητα το καλοκαίρι και να υποχωρήσουν σημαντικά τα spreads», δήλωσε ο Αυστριακός αξιωματούχος.

«Η αλήθεια είναι ότι τόσο υπερβολικά spreads είναι διαχειρίσιμα για λίγους μήνες, αλλά όχι μακροπρόθεσμα φυσικά.

Η κατάσταση στην Ισπανία είναι πολύ δυσάρεστη», πρόσθεσε.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook