Την ανάγκη ενός νέου, επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επισήμανε ο πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της προσωρινής γραμματείας του κόμματος, αναφορικά με το κυβερνητικό έργο.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012, αλλά και θα συνταχθεί ο νέος, του 2013. Αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η αναθεώρηση είναι μια διαρκής συζήτηση.

Σε σχέση με τους στόχους  του κόμματος, επισήμανε ότι «ναι, είναι εφικτό», το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ένα μαζικό κόμμα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου συμπίπτει με την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ότι τα 38 χρόνια της μεταπολίτευσης καταγράφονται στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας με την εικόνα της βαθιάς κρίσης.

Επισήμανε, δε, ότι τα τελευταία 38 χρόνια είναι τα καλύτερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Ο κ. Βενιζέλος μίλησε, επίσης, για «ανοιχτές πληγές», όπως το Κυπριακό. Έχει σημασία ότι διατηρούμε την εθνική μας μνήμη και συνείδηση, υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις εξελίξεις  στην Ευρώπη, δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε επιδείνωση της κατάστασης στην ευρωζώνη, είπε ότι ο φαύλος κύκλος επιτείνεται και παρατήρησε πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χάνει πολύ γρήγορα τη δυναμική της.

Επίσης, υποστήριξε πως  «έχουμε δύο επιτακτικά καθήκοντα»:

Α) να προστατευτεί η χώρα στη σημερινή κρίση

Β) να προστατευτεί η χώρα από άλλες κρίσεις της ΕΕ

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επιπλέον «να σταματήσει επιτέλους η διαρκής συζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ» για τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ. Αυτή η διαρκής συζήτηση, πρόσθεσε, εξουδετερώνει τις προσπάθειές μας. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε το αίτημά του να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως έχει επιλέξει την ανεύθυνη στάση. Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε τι θα έκανε μια άλλη ελληνική κυβέρνηση, αν το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου ήταν αντίστροφο.

Συμπλήρωσε πως η εθνική ενότητα και η αντίσταση απέναντι στη δημαγωγία είναι υποχρέωση όλων μας, αντίθετα ως προς αυτό, κατά τον κ. Βενιζέλο η αντιπολίτευση λειτουργεί ανεύθυνα και επενδύει στη βλάβη της χώρας και δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων της κρίσης.

Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση και θεωρεί ότι είναι μακράς πνοής, ενώ υπογράμμισε: «Περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα από αυτούς που έχουν την ευθύνη των χειρισμών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε  ένα μήνυμα προς την Ευρώπη πως στην Ελλάδα υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα και ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να κουβαλάει στους ώμους του την ευθύνη.

Βασικό θέμα στη συνεδρίαση της προσωρινής Πολιτικής Γραμματείας έχει μπει η ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ  και η ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως η οριστική έκβαση αυτής της περιόδου θα προσδιορίσει τη φυσιογνωμία του πολιτικού φάσματος. Ο κ. Βενιζέλος επίσης δήλωσε πως «θα απαντήσουμε θετικά στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό και μαζικό είναι εφικτό. Ναι είναι εφικτό», ενώ δεν παρέλειψε να πει πως το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι μπορεί να είναι κόμμα εξουσίας χωρίς τα προβλήματα του κυβερνητισμού.

Τέλος, δήλωσε πως ως κόμμα  το ΠΑΣΟΚ θα πάρει όλες τις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες στη συζήτηση για την ταυτότητα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπου θα «προσθέσουμε την παράδοση του ευρωπαϊκού κέντρου και της ελληνικής κεντροαριστεράς».

 

protothema.gr