Παρότι αναπτύχθηκε έντονη φημολογία στην πολιτική πιάτσα, αλλά και ανησυχία μεταξύ των υπουργών, τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε και το ενδεχόμενο των εκλογών και του ανασχηματισμού, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το γεγονός ότι ορίστηκε η συνεδρίαση ξαφνικά για το βράδυ της Κυριακής είχε πυροδοτήσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μία έντονη συζήτηση για την πιθανή διάθεση του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε θεαματικές πολιτικές κινήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε απάντηση στη φημολογία περί ανασχηματισμού ή πρόωρων εκλογών κατά την αρχική τοποθέτησή του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας: «Να σταματήσουν αυτά τα σενάρια, έχουμε πολύ δουλειά».

Αναφερόμενος στην απόφαση των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Παράλληλα, ζήτησε μεγαλύτερη ένταση στην προσπάθεια όλων και υπογράμμισε πως στόχος της χώρας είναι να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις δικές της δυνάμεις και να φύγει από την επιτήρηση.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την εξέλιξη με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων και την μείωση των επιτοκίων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ως μία μάχη που κερδήθηκε, προσθέτοντας πάντως ότι \”είμαστε ακόμη στη μέση της φουρτούνας\”.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε δημιουργική κριτική από την αντιπολίτευση και επεσήμανε ότι θα πρέπει πια να θιγούν κακώς κείμενα που κακώς νοούνται ως κεκτημένα, τα οποία λειτουργούν σε βάρος του συνόλου.
«Θα καταφέρουμε να μην χάσουμε μια γενιά», τόνισε με αισιοδοξία ο κ. Παπανδρέου.

Η ομιλία

Ειδικότερα, ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό τη Ιαπωνίας και ανακοίνωσε την ετοιμότητα μας να στείλουμε μονάδες στων ΕΚΑΜ στην πληττόμενη από τους σεισμούς περιοχή.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμει στην δημοκρατική αλλαγή των αραβικών λαών. «Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις δίκαιες απαιτήσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κινηθούν μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση».

Όσον αφορά στα οικονομικά θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός είπε «ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση και η Ελλάδα προσήλθε με όπλο τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός, τις προσπάθειες που αποδίδουν καρπούς. Παρουσιάσαμε το εντυπωσιακό μέχρι σήμερα έργο μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα».

Σε αυτό το σημείο προσέθεσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε προς τις υπόλοιπες αντιπροσωπείες ότι το να επιτύχει η προσπάθεια των Ελλήνων είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης «Ζήτησα να παρθούν οι αποφάσεις που θα διευκολύνουν τις προσπάθειες με στόχο τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους» και επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζήτησε συνολική λύση – πακέτο

Οι επόμενοι στόχοι για την ελληνική κυβέρνηση συμφώνα με τον κ . Παπανδρέου είναι η αξιοποίηση ης δημόσιας περιουσίας, η ενίσχυση της διοικητικής μηχανής και η υποχρέωση να αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο το χρέος

Ο κ Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παλέψει πολύ σκληρά για να φτάσουμε ως εδώ και ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις προσπάθειες». Συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η κυβέρνηση δεν είχε δίπλα της τους πολίτες να βάζουν πλάτη. «Όλα σήμερα πιάνουν τόπο» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Αμέσως μετά τόνισε ότι η πορεία μας εξαρτάται από τις δικές μας δυνάμεις την δική μας βούληση. «Ή προχωράμε σταθερά, ή γυρίζουμε πίσω» συμπλήρωσε.

Μιλώντας στους υπουργούς ο πρωθυπουργός ζήτησε μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο, δουλειά, σύνεση κα επιμονή. Και επανέλαβε τη γνωστή πλέον ρήση του «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» .

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως «πολλοί προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως η προσπάθεια είναι χαμένη» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε μια τόσο σκληρή μάχη και κάποιοι να λένε ότι είσαι κορόιδο που προσπαθείς».

Τέλος ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη «να μείνουμε αμετάβλητοι στον στόχο μας. Η διαδρομή μας δύσκολη και επίπονη οδηγεί σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook