Φύλλο και φτερό κάνουν από νωρίς το πρωί τον Προϋπολογισμό τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την Πέμπτη.

Ο έλεγχος ξεκίνησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει στους τροϊκανούς τα μέτρα που ήδη έχουν «κλειδώσει» και τις περικοπές που έχουν συμφωνηθεί, αλλά παράλληλα και την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Παράλληλα το πρωί δωδεκαμελές κλιμάκιο στελεχών της τρόικας επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομικών και είχε συναντήσεις με τους επιτελείς του κ. Στουρνάρα.

Όλα γίνονται ελάχιστες ώρες έως ότου ο υπουργός Οικονομικών συναντήσει τους κ. Τομσεν, Μαζουχ και Μορς, την Πέμπτη το πρωί, ενώ την Παρασκευή το πρωί η Τρόικα θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Την Πέμπτη εξάλλου αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης. Την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα και ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τσάρλς Κόλινς, ο οποίος έρχεται στην Ευρώπη για να «πιέσει», για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση στην ευρωζώνη αλλά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η τρόικα δεν θα διαπραγματευτεί τίποτε σε επίπεδο στόχων, παρά μόνον σε επιμέρους μέτρα, εμμένοντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

Για την ώρα η προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα είναι η μοναδική, ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός για τις συναντήσεις της τρόικας περιλαμβάνει ραντεβού ως και την 31η Ιουλίου.

Η τρόικα μεταξύ άλλων, εκτός από τα μέτρα της επόμενης διετίας αλλά και τα 3 δισ ευρω του 2012, θέλει να συζητήσει με την κυβέρνηση όλα όσα έχουν μείνει πίσω όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , η προώθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η διοικητική μεταρρύθμιση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να \”προλάβει\” αρνητικές εξελίξεις με την εξαγγελία του πακέτου κατάργησης και συγχώνευσης διακοσίων περίπου δημόσιων οργανισμών μέσα στην εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες. Ταυτόχρονα δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία για την Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να \”τρέξουν\” οι πρωτοβουλίες απορρόφησης των τραπεζικών σχημάτων που θα απομείνουν, από τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, πριν εξαγγελθούν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και οριστικοποιηθούν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση. Όλες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τελικά παρά τις αρχικές σκέψεις η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για την ΑΤΕ η οποία εκτός απρόοπτου θα χωριστεί σε ενεργητικό -παθητικό .

Δεν αποκλείεται δε τις επόμενες ώρες η τράπεζα να αποφασιστεί να δοθεί σε μεγάλο ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα (πιθανόν η Πειραιώς). Επιπρόσθετα στην τρόικα οι υπουργοί θα παρουσιάσουν οποίες αποφάσεις έχουν ληφθεί όπως για παράδειγμα :

• Πώληση εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πέραν όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
• Προώθηση πολυνομοσχεδίου από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με το οποίο θα αρθούν οι 77 εκκρεμότητες που καθυστερούν τις ήδη προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις.
• Συγχώνευση και κατάργηση 200 και πλέον φορέων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

H κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Παιδείας θα αποτελέσουν τη μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα πρέπει να εξοικονομηθούν τη διετία 2013 – 2014 τα 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και η έκθεση του ΚΕΠΕ την οποία διαβάζουν αυτή την στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι δύσκολο να υιοθετηθεί . Για την ακρίβεια το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10% ανάλογα με το ύψος τους με στόχο εξοικονομήσεις 880 εκατ. ευρώ, κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, περικοπή των διπλών συντάξεων (η δεύτερη να κόβεται κατά 50% και ενδεχόμενη τρίτη κατά 70%), περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.

2. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης της χρήσης γενόσημων φαρμάκων (εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ).

3. Μειώσεις έκτατου διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών κατά 90% κι αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού.

4. Επιβολή διδάκτρων από 200 έως και 2.000 ευρώ τον χρόνο στους «αιώνιους» φοιτητές και στους μεταπτυχιακούς με στόχο έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

5. Πληρωμή του 50% των αποδοχών των κληρικών από την Εκκλησία με στόχο εξοικονομήσεις 92 εκατ. ευρώ.

6. Κατάργηση των επιδομάτων εξομάλυνσης για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και δικαστικούς.

7. Μείωση των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πολιτικά κόμματα με στόχο εξοικονομήσεις 380 εκατ. ευρώ.

8. Αναβολές εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών (628,26 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14).

9. Ψαλίδι στα προνόμια των βουλευτών (δωρεάν αυτοκίνητο μόνο για τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν δαπάνης καυσίμων 400 ευρώ τον μήνα για τα κυβερνητικά οχήματα), λουκέτο στο κανάλι της Βουλής και ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο (εξοικονομήσεις 369 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας).

10. Μείωση 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20% όπως και των αποδοχών δημάρχων, γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook