Η Ελλάδα είναι απίθανο να είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της και μια νέα αναδιάρθρωση ενδεχομένως να είναι αναγκαία, αναφέρουν τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters, σημειώνοντας ότι το κόστος θα πρέπει να το επωμιστούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

"Η Ελλάδα είναι θεαματικά εκτός τροχιάς", δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας πως "η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ αρνητική".

"Δεν έχει γίνει τίποτα στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις με τέσσερις μήνες", συνεχίζει, "με την κατάσταση στη χώρα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο".

Σε περίπτωση που η έκθεση αποδειχτεί αρνητική για την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζει το Reuters, οι δημόσιοι δανειστές της χώρας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους που υπολογίζεται ότι διαθέτουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να τεθεί και πάλι σε βιώσιμη τροχιά.

Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7%

Ένας άλλος αξιωματούχος επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% αυτό το έτος αντί για 5% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

"Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες", αναφέρει ο αξιωματούχος. "Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ", προσθέτει.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης η Ελλάδα υποχρέωσε τους ομολογιούχους πιστωτές της να δεχθούν απώλειες 70% με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ελλάδα απέχει αρκετά από την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα μάλιστα με έναν αξιωματούχο η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και το 10% που αντιστοιχεί σε περίπου σε 30 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως περαιτέρω αποκλίσεις δεν είναι αποδεκτές, ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αφήνοντας την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος.

Μόνη λύση η παράταση του χρονοδιαγράμματος

Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. "Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη".

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι χώρες είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος μπορεί να επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

"Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής", σημείωσε μία εκ των πηγών. "Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα, χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο, αλλά δεν υπάρχει προθυμία σε πολιτικό επίπεδο".

news247.gr