Χιλιάδες στρατιώτες των συριακών δυνάμεων, πιστών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, κατευθύνονται προς το Χαλέπι, δηλώνουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Τα συριακά στρατεύματα σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ακτιβιστών, εγκατέλειψαν το στρατηγικής σημασίας οροπέδιο στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, για να κατευθυνθούν προς το Χαλέπι, όπου είναι επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και των τακτικών συριακών στρατευμάτων.

«Τα καλά νέα είναι ότι έχουν αφήσει την περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια τα κακά είναι ότι κατευθύνονται προς το Χαλέπι» δήλωσε πηγή των ανταρτών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυνάμεις ανταρτών επιτέθηκαν στην οπισθοφυλακή των συριακών δυνάμεων στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Χαλέπι προς τη Λαττάκεια.

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Συρία. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν έως 30 προσκυνητές την ώρα που κατευθύνονταν σε ένα τζαμί για τη βραδινή προσευχή, σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της πόλης Χάμα.

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του τακτικού στρατού της Συρίας εξαπέλυσαν επιθέσεις στις συνοικίες Κάνταμ και Αασάλι, δύο από τους τελευταίους θύλακες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι σημερινές μάχες είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως το απόγευμα 42 άνθρωποι. Παράλληλα, βομβαρδίστηκε το Χαλέπι, με τη βοήθεια πολεμικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεριωθουμένων, την ώρα που οι εξεγερμένοι επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν τα ερείσματά τους στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCRανακοίνωσε σήμερα ότι πάνω από 150.000 Σύροι υπήκοοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους λόγω της βίας, αυξάνοντας κατά 30.000 τον αριθμό των προσφύγων σε σχέση με τον τελευταίο απολογισμό της στις 18 Ιουλίου. Τη Δευτέρα περίπου 6.000 Σύροι κατέφυγαν στο Λίβανο, όπου ήδη οι πρόσφυγες από τη χώρα ξεπερνούν τους 30.000, ενώ σήμερα η αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 5.000 Σύροι κατέφυγαν στην Ιορδανία, όπου ήδη βρίσκονται 36.000. Παράλληλα περίπου 44.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία.

 

protothema.gr