Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και οι δηλώσεις Γερμανών ιθυνόντων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έφεραν πιο κοντά τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Ήδη, μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη λειτούργησε τις προηγούμενες ημέρες \”θερμή γραμμή\”. Οι τρεις αρχηγοί συνομίλησαν αρκετές φορές μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων, για να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους.

Στόχος τους είναι να υπάρχει μία ενιαία φωνή προς τα έξω. Μετά τη συνάντηση των αρχηγών ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στους ξένους συνομιλητές του την ελληνική απαίτηση να μπει ένα τέλος στις δηλώσεις και τα σενάρια. Από επίσημους παράγοντες, εννοείται, καθώς κανείς δε μπορεί να απαγορεύσει στον Τύπο να γράψει ότι θέλει. \”Πίσω από κάθε δημοσίευμα, όμως, μπορεί να κρύβεται μια ξένη κυβερνητική πηγή\” σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

 Αυτό που προέχει, όμως, είναι άμεσα οι τρεις αρχηγοί να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα:

Επίσπευση των αλλαγών στο κράτος και την οικονομία.

Διαπραγμάτευση για επιμήκυνση.

Πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όλα θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα. \”Γιατί αν δεν κάνουμε εμείς τη δουλειά μας δεν πρόκειται οι δανειστές να διαπραγματευτούν μαζί μας και σίγουρα δε θα συμφωνήσουν να βάλουν στο χέρι στην τσέπη αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπονομεύει τις συμφωνίες\”. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναμένονται παρεμβάσεις των τριών αρχηγών μετά την αυριανή τους σύσκεψη.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορούν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες αλλαγές στο κράτος και, το κυριότερο, να αντέξουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Γιατί, ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει δει ένα υφυπουργό να παραιτείται, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ισχυρή αντιμνημονιακή τάση και στη ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται οι αντιδράσεις και παραιτήσεις στελεχών για τη συμμετοχή του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς στην κυβέρνηση.

Προκειμένου οι επαφές να είναι πιο άμεσες θα δοθεί πορτοκαλί τηλέφωνο και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, καθότι στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει από το 2009.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook