Με διπλό μήνυμα στις «βαλίτσες» του, με αποδέκτες τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και Ευρωπαίους αξιωματούχους που καθημερινά προβάλλουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη (17:30) με τον πρωθυπουργό, ο Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, ωστόσο η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιμείνει στην ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του μνημονίου που συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο.

«Δεν έρχεται για να τραβήξει αυτιά, έρχεται για να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα αλλά σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, αυτό της τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας» σημειώνουν, σύμφωνα με Το Βήμα, πηγές των Βρυξελλών.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο θα επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών που ακολουθούν σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα (Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) να μην ανοίξει κανένα παράθυρο επαναδιαπραγμάτευσης προτού υπάρξουν έμπρακτες κινήσεις από την ελληνική πλευρά στην κατεύθυνση της εφαρμογής του δεύτερου Μνημονίου.

Την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ αναμένεται να διαμηνύσουν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν πριν το ραντεβού Σαμαρά-Μπαρόζο.

Ήδη, σε δηλώσεις τους την Τρίτη, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησαν σκληρή κριτική σε όσους δηλώνουν δημοσίως ότι η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας» τους ξένους αξιωματούχους που προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση στα διεθνή ΜΜΕ για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, συζήτηση που -όπως είπε- εξουδετερώνει τις προσπάθειες της χώρας και αντιβαίνει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν λειτουργεί με όρους εκβιασμού σε σχέση με τους εταίρους, αλλά ότι και ούτε εκβιάζεται και πως, αντίθετα, συζητά και ζητά να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε σχέση με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του προγράμματος.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook