Με απόλυτη επιτυχία τόσο οργανωτικά όσο και αγωνιστικά ολοκληρώθηκε το 5ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας που συνδιοργανώθηκε από την
Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Καντάνου-Σελίνου, την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων και το ΕΒΕ Χανίων ενώ θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αρτιότερα που έχουν διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα και  κατ’ επέκταση στην μαγευτική και πάντα φιλόξενη Παλαιόχωρα.

Μέχρι και λίγο πριν το τέλος του τελευταίου γύρου , 7 αθλητές , διεκδικούσαν την πρωτιά στο τουρνουά αφού είχαν ισοβαθμία στην πρώτη θέση. Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή πριν πέσει το ρολόι , σε ένα τουρνουά αντάξιο του υψηλού επιπέδου και της μαχητικότητας των αντιπάλων, αντάξιο των υψηλών δυνατοτήτων των μετεχόντων ,20GM, 10 IM , 5 W GM και λοιπών συνολικά 45 τιτλούχων σκακιστών από 28 χώρες από όλον το κόσμο.

Στην ομιλία της τελετής λήξης ,ο πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων κος Παπαδημητράκης Γιάννης αφού ευχαρίστησε έναν προς έναν , όλους τους Χορηγούς και Συνδιοργανωτές του 5ο Διεθνούς Τουρνουά Παλαιόχωρας ,αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες όλων των φορέων(Δήμου-Περιφέρειας-ΕΒΕΧ) καθώς και την μεθοδική δουλειά που έγινε σε όλα τα επίπεδα ώστε το απαιτητικό αυτό Διεθνές τουρνουά να στεφτεί με απόλυτη επιτυχία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η προσέλκυση αυτών των αξιόλογων σκακιστών από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ταυτόχρονα με τις χιλιάδες διανυκτερεύσεις αθλητών και συνοδών καθώς και η έντονη δραστηριοποίηση δεκάδων τοπικών επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας , συμβάλουν τα μέγιστα στην προώθηση και τόνωση του αθλητικού τουρισμού σε μια δύσκολη περίοδο για τον τόπος μας .

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο GM Αντρέι Ριτζάκοβ από την Ρωσία αναδείχθηκε νικητής του τουρνουά, ενώ στις γυναίκες πρωταθλήτρια γυναικών αναδείχθηκε η Αντοανέτα Στεφάνοβα από τη Βουλγαρία ως πρώτη γυναίκα νικήτρια του τουρνουά, ενώ είχαμε διακρίσεις για τον Πολωνό πρωταθλητή κόσμου νέων Ντάριους Σβιρτς , τον Ινδό γκρανμέτρ Σούρια Γκανγκουλί ο οποίος ισοβάθμησε με τον πρωταθλητή Ριτζάκοβ στην 1η θέση αλλά λόγω κριτηρίων ήρθε δεύτερος. Ο Σούρια Γκανγκουλί τυγχάνει να είναι και προπονητής του παγκόσμιου πρωταθλητή Βίσι Ανάντ αλλά και ταυτόχρονα μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα.

Επίσης καλές παρουσίες υπήρξαν από τους πολυπρωταθλητές Ελλάδος Σπύρο Σκέμπρη και Βασίλη Κοτρωνιά, ενώ αξιοσημείωτες διακρίσεις πέτυχαν και πολλοί ταλαντούχοι νεαροί Έλληνες σκακιστές, που είναι το μέλλον της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα της Ελισάβετ Παπαθανασίου, του Νικόλα Θεοδώρου, του Παναγιώτη Κουτουκίδη, του Παντελή Τζουγανάκη κ.α .

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα των Πολιτιστικών εκδηλώσεων Παλαιόχωρας , έγιναν οι απονομές στους νικητές όλων των κατηγοριών.

Τιμητική πλακέτα πρόσφερε ο πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Παπαδημητράκης Γιάννης στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κο Βουλγαράκη Αποστόλη για το έντονο ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Χανίων για 5η συνεχή χρονιά στο διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας όπως επίσης και στον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κο Δερμιτζάκη Γεώργιο εξάροντας τον για τη μεγάλη του προσφορά, αφού αγκάλιασε πραγματικά αυτή τη διοργάνωση και συνέβαλε πολύπλευρα στην άψογη διεξαγωγή της.Επίσης τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν από μέλη του Δ.Σ της ΣΑΧ στον εκπρόσωπο του Μεγάλου Χορηγού της Υδροαιολικής ΑΕ καθώς και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Παλαιόχωρας κο Σταθάκη , τιμής ένεκεν για τις υπηρεσίες τους στην άρτια φιλοξενία συνοδών και σκακιστών αντίστοιχα.Ο Δήμαρχος κ.Δερμιτζάκης Γεώργιος αφού ευχαρίστησε όλους τους παίκτες και συνοδούς που επί 10 μέρες κατέκλυσαν την Παλαιόχωρα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο της Σ.Α.Χ. κο Παπαδημητράκη για την άψογη διοργάνωση και προς όλους εκείνους που συντέλεσαν στην επιτυχημένη διοργάνωση.Τέλος προσέφερε και αυτός με την σειρά του αναμνηστική πλακέτα στον προπονητή της ΣΑΧ κο Τσαρουχά και τον συνεχάρη αφού ήταν αυτός που πριν 5 χρόνια συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης του τουρνουά στην Παλιόχωρα.

Επίσης συγκινητική ήταν η στιγμή της προσφοράς του Δημάρχου, προς την παγκόσμια πρωταθλήτρια Στεφάνοβα πέραν του κυπέλου και του επάθλου ,ενός παραδοσιακού καλαθιού από επιλεγμένα προιόντα της Κρητικής Γης ώστε οι γεύσεις αυτές να την ακολουθούν διαρκώς και να της θυμίζουν την Κρήτη και την Παλαιόχωρα και να μας τιμά κάθε χρόνο με την παρουσία της.Ακολούθως ο πρόεδρος της Σκακιστικής ακαδημίας Χανίων κος Παπαδημητράκης προσέφερε στον Αντιδήμαρχο κο Κουκουβιτάκη Βασίλη και στον Πρόεδρο της Μονοπρόσωπης Αναπτυξιακής του Δήμου κο Σαρτζετάκη Μιχάλη δερμάτινες σκακιέρες και χειροποίητα ξύλινα πιόνια ως ένδειξη εκτίμησης στις προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα για την επιτυχή υλοποίηση της Διοργάνωσης.