Αίμα μολυσμένο με τον ιό του Δυτικού Νείλου χορηγήθηκε σε ανοσοκατασταλμένη ασθενή, προκαλώντας βαριά λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό της σύστημα κι επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της υγείας της!

Όπως ανακοίνωσε πάντως το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση είχαν γίνει προτού εμφανιστεί κι εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας, δηλαδή πριν από την 7η Ιουλίου.

Επιπλέον, οι ειδικοί του Κέντρου τονίζουν ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αναφορικά με τους περυσινούς ελέγχους κατά τους οποίους ελέγχθηκαν περί τις 110.00 μονάδες αίματος εκ των οποίων βρέθηκαν θετικές στον ιό του Δυτικού Νείλου μόλις οι πέντε.

Επελαύνουν τα κουνούπια και ο… ιός του Δυτικού Νείλου

Αργά αλλά σταθερά συνεχίζεται η… επέλαση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική, η οποία μάλιστα σε δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 18 κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω εγκεφαλίτιδας.

Χθες, Τετάρτη, διαγνώστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν σοβαρά καθώς ο ιός έπληξε το κεντρικό νευρικό σύστημα των ατόμων και χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Από τον σημερινό απολογισμό των ασθενών που εκδήλωσαν βαριά λοίμωξη συνεπεία της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προκύπτει ότι τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Αττικής και άλλοι τέσσερις σε νευρολογικές / παθολογικές κλινικές.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστούν την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τα κουνούπια. Υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια και υγρασία μετατρέπονται σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πυροδοτεί την… κίνηση των κουνουπιών και τα μετατρέπει σε… αιμοδιψή έντομα. Τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως πχ τοποθέτηση σίτας σε κάθε άνοιγμα, χρήση ειδικών αντικουνουπικών συσκευών, επάλειψη με ειδικές κρέμες ή λοσιόν, αποφυγή ποτίσματος την ημέρα κοκ, κρίνονται επιβεβλημένα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια και να μειωθούν οι πιθανότητες για το μολυσμένο τσίμπημα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook