Πραγματοποιήθηκε χθες, συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα της ΓΓΠΣ Χάρη Θεοχάρη, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης και του Συνεταιρισμού Επιπλοξυλουργών Ηρακλείου ΟΙΚΟΣΤΥΛ που αριθμεί 300 μέλη.

Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, είχε θέμα την ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα αναφορικά με τις δράσεις της ΟΙΚΟΣΤΥΛ και ειδικότερα για το πρωτοποριακό στην Ελλάδα Πρόγραμμα “Ποιότητα και Επιστροφή του ΦΠΑ”.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες, σε επαγγελματίες, σε εμπορικές, τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών κ.λ.π.. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή, για την κατασκευή, την επισκευή ή την ανακαίνιση του χώρου ή της επαγγελματικής στέγης, μέσω των πιστοποιημένων συνεργατών βιοτεχνών επιπλοξυλουργών της ΟΙΚΟΣΤΥΛ, με αντισταθμιστικά οφέλη την επιστροφή του ΦΠΑ σε εμπορεύματα της επιλογής τους.

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας, όσο και τα στελέχη της ΓΓΠΣ που παρευρίσκονταν στη συνάντηση άκουσαν με προσοχή τον Γενικό Διευθυντή της ΟΙΚΟΣΤΥΛ Ζαχαρία Χαμαλάκη και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο Μανώλη Μπικάκη, να αναπτύσσουν τη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος που ήδη υλοποιούν και συμφώνησαν αναφορικά με τη σημασία της στρατηγικής αυτής δράσης που προέρχεται από την ΟΙΚΟΣΤΥΛ για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της απόδοσης του ΦΠΑ.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στη συμβολή της προσπάθειας της ΟΙΚΟΣΤΥΛ και της Περιφέρειας Κρήτης στη διαμόρφωση και εμπέδωση της φορολογικής παιδείας που δημιουργείται τόσο στους προμηθευτικούς οίκους όσο και στους τελικούς καταναλωτές μέσω της δράσης καθώς και στον επαγγελματισμό που προωθείται μέσω της πιστοποίησης, της συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και με το πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας με την Περιφέρεια Κρήτης και του Μέλανα Δρυμού στη Γερμανία.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΟΙΚΟΣΤΥΛ αναφέρθηκαν σε μια σειρά θεμάτων φορολογικού χαρακτήρα και περιεχομένου που θα δώσουν ανάσα στον κλάδο τους, αλλά και ευρύτερα στον χειμαζόμενο και δοκιμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και άλλων κλαδικών θεμάτων μέσα από το υπόμνημα που έδωσαν στον Γενικό Γραμματέα.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τόσο την Περιφέρεια Κρήτης που υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες ουσίας προερχόμενες από επιχειρήσεις για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και των φορολογικών εσόδων, όσο και την ΟΙΚΟΣΤΥΛ για τις δράσεις που αναλαμβάνει και υλοποιεί.

Τόνισε, τέλος ότι θα ενημερώσει άμεσα τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία και ότι θα αναζητηθούν τρόποι από κοινού για την προβολή και διάδοση αυτού του καινοτόμου τρόπου βελτίωσης των εσόδων από το ΦΠΑ καθώς και για όποιες δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν στα ζητήματα που απασχολούν τον κατασκευαστικό κλάδο.