Μειώσεις μισθών 6%, σε σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση του 2009, για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου, θα προβλέπει η νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου για την οποία -οι πληροφορίες λένε ότι- οι διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί και η υπογραφή της είναι θέμα ημερών.

Στα θετικά της νέας σύμβασης, πέρα από το μικρό -σε σχέση με όσα έχουν λάβει χώρα σε άλλους κλάδους- ποσοστό μείωσης του μισθού, είναι ότι σε αυτή διατηρούνται όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα, οι παροχές και οι θεσμικές ρυθμίσεις όλων των προηγουμένων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και όλα τα μισθολογικά κλιμάκια προϋπηρεσίας.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι η ίδια η υπογραφή κλαδικής σύμβασης τη στιγμή που η αγορά εργασίας ζει την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

Κατά την συνεδρίασή της χθες (Τρίτη) η Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), εξουσιοδότησε με μεγάλη πλειοψηφία τη Διοίκηση, να προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση και την υπογραφή της συμφωνίας.

Πρόκειται, για την ευνοϊκότερη για τους εργαζομένους συλλογική σύμβαση που υπογράφεται μετά την υπογραφή του 2ου Μνημονίου και τη ψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των νοσηλευτών που υπογράφηκαν πρόσφατα, προβλέπουν μειώσεις της τάξεως του 15%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 10% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα έχει δει τις αποδοχές του να μειώνονται τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον κατά 23,7%, μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook