Για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου ως …ανεπίδεκτη βελτιώσεως «παραπέμπεται» από την Τρόικα η χώρα μας.

 Από το πρωί λίγο μετά τις 10.00 οι απεσταλμένοι των ελεγκτών θα ενημερώνονται από τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών για το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση και για όλα όσα έχουν μείνει πίσω, αλλά δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι πως θα συμβεί κάτι άμεσα μέσα στον επόμενο έναν μήνα και έτσι μεταθέτουν την επόμενη επίσκεψή τους για τον οριστικό έλεγχο και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, στις αρχές ή τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε πρέπει να συμβούν δύο πράγματα:

1ον: να βρεθεί μια λύση για μια ενδιάμεση δόση δανείων, τουλάχιστον για τις τρέχουσες λήξεις ομολόγων, που δεν θα καλύπτει μάλλον όμως μισθούς, συντάξεις και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

2ον: να κλειδώσουν τα μέτρα λιτότητας του 2013-14, χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν και … προκαταβολικά μέτρα από το 2012, λόγω της διαφαινόμενης διεύρυνσης της «μαύρης τρύπας» του ελλείμματος.

Για να «γλυκάνει» πάντως τους …υψηλούς επισκέπτες της, η κυβέρνηση θα τους υποδεχτεί με δύο «δώρα».

1ον: το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, που θα αντικαταστήσουν τον κύριο Μητρόπουλο που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά προ ημερών.

2ον: τη λίστα με τα μέτρα των 11,5 δισ. που ετοίμασε άρον-άρον η κυβέρνηση και που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

–        Να κοπεί η σύνταξη σε όσους λαμβάνουν αθροιστικά, από κύριες και επικουρικές, παραπάνω από 1.800-2.000-2.500 ευρώ το μήνα, με βάση την αρχική εισήγηση του ΚΕΠΕ.

–        κατάργηση στις διπλές συντάξεις, ίσως και στις χηρείας.

–        κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω (5% για ποσά από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για υψηλότερες)

–        κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης

–        περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22%

–         αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ

–        μειώσεις 10% και αναδρομικά από 1ης Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, με μόνη εξαίρεση ίσως τους μάχιμους αστυνομικούς και τα στελέχη ενόπλων δυνάμεων.

–        δραστικός περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20%

–        επιβολή ατομικού πλαφόν 1500 ευρώ στις ιατροφαρμακευτικές παροχές των Ταμείων

–        νέο «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook