Ίσως το πιο κρίσιμο διήμερο από την ημέρα της ορκωμοσίας του ξεκινάει σήμερα για τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14:00 τους κκ Βενιζέλος και Κουβέλη, ενώ στις 17:30 το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μια ημέρα μετά, την Παρασκευή, στις 11:00 ο κ. Σαμαρά θα δεχτεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Στο επίκεντρο των τριών αρχηγών των κομμάτων που συνεργάζονται στην κυβέρνηση πρόκειται να βρίσκονται τα μέτρα που θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Οι αρχηγοί δεν συμφωνούν, όπως έγινε γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, σε νέα μέτρα μέσα στο 2012 ή σε οριζόντια μέτρα, όπως νέες περικοπές και πλαφόν σε συντάξεις. Οι αρχηγοί στη συνάντησή τους θα εγκρίνουν ή όχι την λίστα των μέτρων των 11,5 δις προκειμένου να μπει το πρόγραμμα σύγκλισης σε τροχιά επίτευξης των στόχων. Εχθές αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας θα έστελνε τη λίστα των μέτρων στους αρχηγούς, η οποία περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και αποτελεί τη βάση της συζήτησης μεταξύ τους σήμερα το μεσημέρι.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση την ανακοίνωση της επίσκεψης Μπαρόζο στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ «το ότι έρχεται ο Πρόεδρος της Commission και επιλέγει στην τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία να έρθει στην Ελλάδα, είναι από μόνο του ένα γεγονός που δίνει μηνύματα. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή του Προέδρου της Commission είναι και μία αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση. Ήδη, νομίζω ότι βλέπετε στον διεθνή χώρο μία διαφορετική αντιμετώπιση. Μέσα σ’ ένα μήνα έχουν γίνει αρκετά βήματα, βέβαια, πρέπει να επιταχύνουμε».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως πλέον η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, στην οποία θα εξετάσει μια πολιτική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, σημειώνουν, δείχνουν πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Υπογραμμίζουν, δε, πως σίγουρα «η Ευρώπη θα αλλάξει και ότι οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν προς τα πού θα πάει».

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους της Τρόικας, ο κ. Σαμαράς δεν θα διαβουλευτεί μαζί τους. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για την εικόνα που έχουν σχηματίσει, αφού όπως υποστηρίζουν πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον οι εκπρόσωποι είναι τεχνοκράτες και γι’ αυτό περιορίζονται μόνο σε γνωμοδοτικό επίπεδο.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook