Καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τις απάτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη συντάχθηκε από την ΕΚΤ και τις 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

Βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι η απάτη με κάρτες βρίσκεται από το 2007 σε πτωτική τάση, καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των συναλλαγών.

Η έκθεση αναλύει τις πληρωμές με κάρτα στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) από το 2007 έως το 2010. Ο SEPA αποτελείται από 32 χώρες (το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία και την Ελβετία) και αφορά σε 458 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη.

Συνολικά, το 1,2% των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών που εκδίδονται εντός του SEPA χρησιμοποιούνται παράνομα, δηλαδή 12 κάρτες σε σύνολο 1.000 .

Το συνολικό ύψος της απάτης στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών ανήλθε σε 1,26 δις. ευρώ το 2010, καταγράφοντας μείωση 12,1% σε σχέση με το 2009. Μεταξύ 2007 και 2010 το συνολικό ποσό της απάτης αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,1% στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Η έκθεση εξετάζει την απάτη σε διαφορετικά είδη καρτών (χρεωστικών και πιστωτικών). Το 2010 το ήμισυ της αξίας της απάτης προέκυψε από κάρτες που δεν χρησιμοποιήθηκε με φυσική παρουσία, δηλαδή για πληρωμές μέσω ταχυδρομείου, τηλεφώνου ή του διαδικτύου, ενώ το ένα τρίτο αφορούσε σε απάτες στο σημείο πώλησης (POS) ή σε απάτες σε ΑΤΜ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook