Άσκηση επί χάρτου γι την προστασία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, πραγματοποιείται από το πρωί στον Ομαλό Χανίων.

Το σενάριο της άσκησης, (αρκετά)επίκαιρο όσο ποτέ, αναφέρεται σε εκδήλωση πυρκαγιάς στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, η οποία θα λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ΒΔ ανέμων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Η προστασία και ασφαλής απομάκρυνση επισκεπτών και τραυματιών αλλά και προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, είναι μερικά από τα γεγονότα που συνθέτουν το σκηνικό αντιμετώπισης της καταστροφής.

Όπως είπε στο Flashnews.gr o Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, η συγκεκριμένη άσκηση θα καταδείξει και τη χρησιμότητα της ύπαρξης και παραμονής εναέριων πυροσβεστικών μέσων  στα Χανιά με δεδομένο το δύσβατο του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς και την αδυναμία προσέγγισης σε αρκετά σημεία του φαραγγιού πυροσβεστικών μέσων εκτός του πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

Η Άσκηση υλοποιείται από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ν.Χανίων.Συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων της Κρήτης:

 Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Προσομοιώνεται από «ελεγκτές» άσκησης)
 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
◦ Γενικός Γραμματέας
◦ Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
◦ Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων
◦ Δ/νση Δασών Χανίων
 Περιφέρεια Κρήτης
◦ Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
◦ Δ/νση Πολιτικής Προστασίας
◦ Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Χανίων
◦ Σ.Ο.Π.Π. Χανίων
 Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης
 Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων
 Γενική Αστυνομική Δ/νση ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης
 Λιμενικό Σώμα Κρήτης
 ΕΚΑΒ Κρήτης
 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης
 Ένοπλες Δυνάμεις Κρήτης
 Δήμοι Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
 Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
 Εθελοντικές Ομάδες ενταγμένες στο Συντονιστικό Όργανο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (Αερολέσχη Σούδας, Αερολέσχη Χανιών, Εθελοντές Εκτάκτου Αναγκών Χανίων, Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα Χανιών Ν.Ο.Χ., Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Σώμα Διασωστών, Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Χανίων, Εθελοντική Οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης «ΔΙΑΣ», Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χανίων, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Χανίων Ε.Π.Κ. Χανίων, Λέσχη 4Χ4, Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης)

Η Άσκηση επί Χάρτου «ΣΑΜΑΡΙΑ ΔΑ-SOS- 2012» στην οποία προσομοιώνεται το τακτικό επίπεδο, αποσκοπεί στον έλεγχο, τη δοκιμασία και την αξιολόγηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης όλων των εμπλεκομένων φορέων και των διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση καταστροφών που προκαλούνται από πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Επίσης αποσκοπεί στον έλεγχο και λειτουργία των επικοινωνιών, στην Διοίκηση και Συντονισμό των επιχειρήσεων και ειδικότερα στην Προστασία των Επισκεπτών στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Πρόγραμμα Άσκησης «ΣΑΜΑΡΙΑ ΔΑ-SOS-2012»:

 

ΩΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΑΝΙΑ