Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι της Πέμπτης η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 και τα ισοδύναμα μέτρα για το 2012. Στη σύσκεψη των «3» συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, οι οποίοι ενημερώνουν αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με την τρόικα. Νωρίτερα στους επικεφαλής της τρόικας παρουσιάστηκε το γενικό περίγραμμα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και εφόσον λάβει την έγκριση των κυβερνητικών εταίρων θα παραδοθεί στο κλιμάκιο ο αναλυτικός κατάλογος.

Κατά τις πληροφορίες, στη σύσκεψη των «3» θα κληθεί και ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης, καθώς και άλλοι υπουργοί, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας, από την πλευρά των αξιωματούχων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν δεν τέθηκε θέμα για πρόσθετα μέτρα για το 2012, παρά μόνο για υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης τέθηκε το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πάντα το θέτουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Το είπαμε και σήμερα» ήταν το σχόλιο αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας εκφράσει αντιρρήσεις για την οριζόντια περικοπή συντάξεων, εμμένοντας στις αποφάσεις της προηγούμενης σύσκεψης των «3».

Στην προηγούμενη συνάντηση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν καταλήξει σε συμφωνία, της οποίας τα βασικά σημεία ήταν: «όχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στη σημερινή συνάντηση, ωστόσο, αναμένεται να παρουσιαστούν μέτρα για περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ, αλλά και για πλαφόν στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με Τα Νέα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν αποτελούν οριζόντιο μέτρο, δεδομένου ότι «εξαιρούνται οι συνταξιούχοι με αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ».

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν επίσης όλα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ, ενώ περιλαμβάνονται ακόμα προτάσεις για πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ και περικοπές στα προνόμια των βουλευτών.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους γερμανικούς Financial Times πως «είναι βάσιμη» η υποψία ότι στο 60% των ΔΕΚΟ δεν έχουν προχωρήσει οι μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

Πάντως, την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφοροποιήθηκε από τις οριζόντιες περικοπές συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει με υπευθυνότητα στη χάραξη της στρατηγικής της κυβέρνησης, όχι όμως και στη διαχείριση των πραγμάτων. Αναφερόμενος, μάλιστα στην οριζόντια περικοπή των συντάξεων, ο κ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «άδικη» για συνταξιούχους που έχουν καταβάλει μεγάλες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Βολές από την αντιπολίτευση

Για «κραυγαλέα αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων Σαμαρά» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε δηλώσεις του στον Real FM.

«Αν ο κ. Σαμαράς εξαγγείλει νέα μέτρα, τα οποία αναιρούν πλήρως και τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές του δεσμεύσεις, τότε θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε 'Σαμανδρέου' και δυστυχώς οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, αν στηρίξουν την απόφαση, θα μετατρέπουν σε 'εξαπτέρυγα' μιας σκληρά μνημονιακής και με έντονο το παλαιο-δεξιό χρώμα κυβέρνησης» είπε.

Ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε ότι τον «λογαριασμό» θα πληρώσουν πάλι οι ασθενέστεροι, επειδή «δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγγίξουν το πελατειακό κράτος, την κρατική σπατάλη, τα δίκτυα που στηρίζουν, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, φίλους, πελάτες, 'κολλητούς'».

Βολές κατά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε ο συντονιστής γραμματέας Εργασιακών και Κοινωνικών Θεμάτων και Αυτοδιοικητικών Υποθέσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Μανώλης, κατηγορώντας τον ότι φορτώνει το βάρος των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ στις πλάτες «των ήδη εξαθλιωμένων συνταξιούχων, εργαζομένων, ανέργων και όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

«Πήρε τη 'χατζάρα' και ως εκτελεστικό όργανο, υλοποιώντας της εντολές της τρόικα και της συγκυβέρνησης των προθύμων, κόβει οριζόντια μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και καταργεί τα κοινωνικά επιδόματα. Εντολή που ξεπερνά σε κοινωνική αναλγησία ακόμη και τις προτάσεις του ακραίου νεοφιλελεύθερου ΚΕΠΕ» αναφέρει σε δήλωσή του και στρέφεται κατά των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Προεκλογικά για υφαρπάξουν την ψήφο των συνταξιούχου, κάτι που το κατάφεραν, τους φόβισαν και τους τρομοκράτησαν ότι αν δεν εκλεγούν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Σήμερα τους εξαπατούν. Κουράστηκαν αλλά τελικά ανακάλυψαν ότι οι πλούσιοι στη χώρα μας είναι οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτοί να πληρώσουν το λο0γραριασμο. Αιδώς Αργείοι» καταλήγει η δήλωση του κ. Μανώλη.

 

in.gr