Την παρέμβαση της Τρόικας προκάλεσε ο ΟΠΑΠ, η διοίκηση του οποίου αποφάσισε ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού να μοιράσει χρυσά συμβόλαια για δουλειές που «επώαζε» τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν τόσο από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, να ερευνηθούν:

Πρώτον: Οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του ΟΠΑΠ για την ανάπτυξη της στο internet επιλέγοντας ως στρατηγικό εταίρο την εταιρεία G2, της Lottomatica. Η ιταλική εταιρεία φέρεται να συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον εφοπλιστή Δημ. Μελισσανίδη. Επίσης, να ερευνηθεί και η απόφαση να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τον τεχνολογικό πάροχο του Οργανισμού και να αποσφραγιστεί η προσφορά της Ιntralot, του ομίλου Σ. Κόκκαλη.

Δεύτερον: Οι πληροφορίες που φέρουν τον ΟΠΑΠ να ετοιμάζεται την Παρασκευή να υιοθετήσει προδιαγραφές για το διαγωνισμό εγκατάστασης των συσκευών βιντεολόττο (VLT) κατά τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά θα φωτογραφίζουν υποψήφιο ξένο όμιλο και θα αποκλείουν όλους τους άλλους υποψηφίους.

Mετά την παρέμβαση της Τρόικας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας παρενέβη με τη σειρά του στη διοίκηση του Οργανισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να παγώσει η διαδικασία υιοθέτησης των προδιαγραφών για το διαγωνισμό των παιχνιδομηχανών (βιντεολόττο), ώστε να παρασχεθούν εξηγήσεις και να ερευνηθεί η διαδικασία που ακολούθησε η διοίκηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν, τη στιγμή που κυβέρνηση και Τρόικα έχουν αποφασίσει να προχωρήσει η πώληση του 25% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος και θα είναι ο νέος μεγαλομέτοχος του Οργανισμού. Κατά πληροφορίες, στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας είχε αποφασιστεί ο διαγωνισμός για τον ΟΠΑΠ να γίνει αρχές Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση όμως έχει αποφασίσει επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες και πλέον ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Κ. Μητρόπουλος, είχε επισκεφθεί τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και είχε ζητήσει να μη γίνει καμία σύμβαση που θα δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για να επόμενα χρόνια και θα υποχρεώνει τον νέο μεγαλομέτοχο του Οργανισμού να συνεργαστεί με επιλογές του προηγούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο κ. Μητρόπουλος το έκανε αυτό προκειμένου να μην «κουβαλά» ο οργανισμός δεσμεύσεις που ο υποψήφιος επενδυτής θα τις συνυπολογίσει στην προσφορά του, μειώνοντας το αναλόγως το προσφερόμενο τίμημα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές του ΟΠΑΠ λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης.
Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook