Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αποφάσισαν να χαράξουν οι δικηγόροι των Χανίων, οι οποίοι και αποφάσισαν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και την επόμενη Δευτέρα αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη "συνεχιζόμενη εμμονή της κυβέρνησης στη διάσπαση του σημερινού Εφετείου Κρήτης και τη δημιουργία 2ου Εφετείου στο Ηράκλειο".

Εν τω μεταξύ, το μόνο που απομένει η υπογραφή του Ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της Χώρας, απομένει για να οριστικοποιηθεί και τυπικά πλέον η ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης είναι η υπογραφή του Ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της Χώρας.

Το αντίστοιχο δε σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με αυτό, ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας του Εφετείου έχει τοποθετηθεί να είναι η 16η Σεπτεμβρίου αυτού του έτους ενώ όπως ορίζεται στο Διάταγμα

Οι υποθέσεις των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου, οι οποίες κατά το χρόνο έναρξης και λειτουργίας του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου Κρήτης και για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος, περιέρχονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, αποστέλλονται στο Εφετείο αυτό και εκδικάζονται σε αυτό.